Зиад Баруд сложи край на религиозното разделение в Ливан, поне в паспортите

Решението на министъра на вътрешните работи на Ливан да реши, че не е нужно вече да се отбелязва религиозната принадлежност в паспортите на ливанските граждани беше прието добре от световната общественост.

Разбира се, че тази стъпка е много добре дошла за Ливан. Известно е, че там има над 18 религиозни групи, всяка от които воюва с останалите. През 1982г. навлизането на сирийските войски успокои донякъде обстановката. Бяха извършени арести на водачи, изземване на оръжия. Но днес положението е същото, като преди 26 години.

Ето защо стъпката, предприета от министъра на вътрешните работи Зиад Баруд е добре дошла за изстрадал Ливан. С премахването на религиозната принадлежност в личните карти и паспортите ще се реши един много важен въпрос – разделението на населението. Досега ливанците се деляха дори и по документ. Време беше това да се премахне.

В Ливан има 18 религиозни групи, които са разновидности на исляма и християнството. Всеки един от членовете на тези групи спазва закони, дадени от главата на общността. Всяка общност има и отделни съдилища, като често законът е различен за мъже и жени.Остава следващата стъпка – да се гарантира, че правото ще бъде защитавано и следвано, законът да бъде равен.

Comments are closed.