Израел: скрита война с Иран

В последните 5 години, Израел заплашва ислямската република, че ще нанесе удар по ядрените й реактори. Както Израел, така и голяма част от света, е уплашен от иранските опити за създаване на ядрена бомба. Остава да се разбере дали са все още “опити” и, дали  тези опити са за създаване на бомба.

От известно време световните агенции (начело с Ройтерс) разтръбиха информация, че Израел с помощта на своите тайни служби (МОСАД) прави опити да води скрита война с Иран. Интересна новина, която е подкрепена с факти от действията на Израел:

  • Заплахи.
  • Опити за похищение на физици от Техеран.
  • Опити за вербуване на учени, участващи в проекти на иранското правителство.
  • Набелязване на цели, които биха могли да бъдат ударени от ВВС на Израел.

Възможни удари на двете страни.
Възможни удари на двете страни.

От друга страна, Иран все повече засилва безинтереса си спрямо критиките на западните държави. Ахмадинеджад демонстрира самочувствие и пред многохилядната си аудитория по митинги срещу “Великия Сатана”, доказва на иранците, че не трябва да се страхуват от нападките и заплахите на западния свят.

Израел има силите да атакува Иран. Подкрепена от САЩ еврейската държава може бързо да унищожи обектите, набелязани от МОСАД. Това поне е очакваното от всички, показвано по медиите мнение. Всъщност няма сигурни данни относно защитата на Иран. Израелските тайни служби, както и ЦРУ не разполагат с данни, които могат да нарекат “достоверни”, те най-вече боравят с предположения. Световните медии говорят за оръжието на Иран, но те имат база данни от това, което самият Иран показва публично.

За момента остава да видим дали Израел ще пристъпи към открита война с Иран, при положение, че това може да се отрази отрицателно на вероятното правителство в Тел Авив, въпреки призивите на Авигдор Либерман. За Иран може да кажем, че не знаем какво ще направи. Има няколко изхода – да отговори на удара, да се противопостави също със скрити атаки, да се остави без ответен удар, като така настрои общественото мнение или да потърси преговори със САЩ.