Ще има ли посланик на САЩ в Дамаск? Може би.

Сирия очаква САЩ да изпрати посланник в Дамаск скоро, за да потвърди добрите намерия на Обама спрямо диалога между страните, който администрацията на Буш отказваше, заяви пред Гардиън Башар Ал-Асад.

Асад използва необичайното интервю във вестника, за да представи надеждите си за нови отношения с Щатите, след като вече ерата Буш приключи – той се надява на едно – да види Вашингтон да действа като „главен арбитър” при замиращия близкоизточен мирен процес. „Няма заместител на САЩ,” – казва Асад.Споменавайки призива на Обама страните да „отпуснат юмруците си”, Асад смята, че американският президент има предвид Иран. „Ние никога не сме свивали юмрук” – твърди той. „Ние винаги говорихме за мир, дори по време на израелската агресия в Газа. ”

Да има посланник е важно, казва Асад. „Изпращането на делегати е от голямо значение. Този брой конгресмени идващи към Сирия е добър жест. Показва, че администрацията иска диалог със Сирия. Това, което чухме от тях – Обама, Клинтън и други – е положително.” Но добави: „ Ние все още сме в период на изпращане на сигнали и правене на жестове. Няма нищо реално засега.”

Подчертавайки надеждите си за значителна промяна от Вашингтон, сирийският лидер казва, че би приветствал визита в Дамаск от генерал Дейвид Петреус, командващият американското централно военно управление, за да обсъдят сътрудничество относно Ирак и други въпроси. Планирана визита на Петреус бе блокирана от Белия дом по времето на Буш. „Бихме искали диалог с американската администрация.Бихме искали да се видим (с Петреус) тук в Сирия,” каза Асад.

Асад подкани САЩ и Европа да се ангажират с Иран , а не само да дават напразни надежди за промяна при президентските избори това лято. „Това си е иранска работа” – казва той. „В Иран има единодушие относно главните национални въпроси. Забравете за красноречието. Бих казал на Обама и европейците:  Не си губете времето с това. Отивайте да направите диалог. Единствения начин е да се премине към директно ангажиране с въпроса.”


Асад, който все още поправя отношенията си с Саудитска Арабия, дългогодишен съперник, каза, че е подкрепил завръщане към формата на Мадридската мирна конференция през 1991, когато арабските държави се съгласиха да преговарят за всестранен мир с Израел. Той вярва, че действията на Ясер Арафат за процес в Осло с Израел са били грешка.

Сирийският лидер поясни, че не би се почувсвал притиснат да прави жестове. САЩ и Великобритания биха искали да изпрати посланник в Бейрут след миналогодишното историческо установяване на дипломатически връзки между Сирия и Ливан. Но предупреди: „Няма да изпратим посланник в Ливан заради Англия, Франция или САЩ. Това е суверенен въпрос. Не го правим за Европа или който и да е.”


Асад каза, че не е засегнат от започването на  съдебното разследване на Обединените Нации за убийството на Харири на 1 март, което някои наблюдатели смятат, че е подтикнато от американския политически съд и би се превърнало в значителна бариера за  ускоряващото се сближаване със Запада. Всяка молба за помощ от сирийците на трибунала би изисквало съгласието на Сирия, казва той.

С помощта на: М.Колева