Близкият изток може да подхлъзне Обама

Той има много претенции, много жестове, щом става дума за приятелска ръка към Близкия изток. Дори повдигна този въпрос пред цялата нация. Но дори това не е достатъчно, защото районът се оказа по-труден проблем, отколкото Барак Обама можеше да си представи.

В разстояние на няколко дни бъркотията стана пълна, като много от проблемите на Буш се появиха пред новия президент.

Да видим Израел. След изборите, надеждите на Запада за центристко управление в страната се изпариха, след като стана ясен състава на новия кабинет. Бенямин Нетаняху ще оглави най-дясното правителство в Израел от последните двадесет години. С нестабилния съюз на партии, мирният процес в Близкия изток отива на последна точка в дневния ред.

По отношение на Палестина напредъкът е малък.Още повече след кървавата битка за Газа. Хамас заздрави позициите си, а в Западния бряг Махмуд Абас е по-слаб от всякога. Докато палестино-израелският въпрос е по-малко вероятно да бъде развит, то има надежда за движение около отношенията Сирия-Израел.

Тук американците могат да изиграят важна роля, като се ангажират с Дамаск, след четири години замразени отношения. Вече има признаци на движение. Имад Мустафа, посланикът на Сирия във Вашингтон беше поканен на среща в Държавния департамент на САЩ. Следващата стъпка би трябвало да е среща в Дамаск.

Много ливанци смятат, че Сирия стои зад убийството на Харири.Ако е така-връзките САЩ-Сирия ще се окажат в затруднение.Снимка:AP
Много ливанци смятат, че Сирия стои зад убийството на Харири.Ако е така-връзките САЩ-Сирия ще се окажат в затруднение.Снимка:AP

Има проблем обаче. Сирия не е показала склонност да прекрати своята подкрепа за военизираните структури на Хамас и Хизбуллах. Още една подробност – ООН скоро би трябвало да даде зелена светлина на делото за убийството на Рафик Харири, чието убийство мнозина свързват със сирийското правителство. В случай, че тези твърдения се окажат верни, връзките с Дамаск отново ще бъдат замразени.

На последно място нека не забравяме отношенията на Америка с  Иран, вероятно ключовата страна за стабилността в района. Двамата ръководители – Обама и Ахмадинеджад – повдигнаха въпросът за възобновяване на отношенията между двете страни, след 30 години липса на такива. И двете страни са заинтересовани от две точки – Ирак и Афганистан. И Иран, и САЩ желаят да се борят с военизираните сунни, Ал-Кайда и талибаните. 

Ядрените реактори на Иран могат да са проблем за мирния процес. Снимка: Reuters
Ядрените реактори на Иран могат да са проблем за мирния процес. Снимка: Reuters

В най-лошият сценарий –Израел да нападне Иран заради ядрените оръжия, а в Ирак -единственото светло петно за Обама-да започне нова вълна на насилие.

 

Автор на материали в статията: Richard Beeston