9 март- ден за поклон

Освен битката при Клокотница, 9-ти март е дата, която е важна и с друго.
След като на 9-и март 1973 г. в битка за свободата на родната си Палестина срещу ционистките окупатори е убит Мохамад Асуад – Гевара Газа, боец на Народния фронт за освобождение на Палестина, Фронтът започва да чества 9-ти март като ден за почит към мъчениците.
Интересно е да се отбележи, че в арабския език с думата за мъченик (шахиид) не се обозначават, както често погрешно се смята, само атентатори-самоубийци, но и шахиид може да бъде влюбен, умрял от любов по любимата си; както боец, загинал с оръжие в ръка, така и невръстно дете…
Мохамад Ал-Асуад, Гевара Газа, е бил лидер на НФОП в Газа. Роден на 6-ти януари 1946 г., отрано се присъединява към Движението на арабските националисти, а по-късно става член на НФОП от самото му основаване. Под неговото забележително политическо и военно ръководство Газа се превръща в крепост на съпротивата, а също и център на сериозна политическа и социална дейност. Гевара Газа среща очи в очи Шарон, тъй като Шарон служи по същото време като военен командир на окупацията на Газа.
Денят за почит е и повод да си спомним за другите мъченици – вечна памет на убитите поети Гасан Канафани и Камал Насър, вечна слава на Абу Али Мустафа; повод е и да помислим за политическите затворници – палестинските пленници, сред които председателят на Палестниския законодателен съвет (Народното събрание) Абдел Азиз Дуейк; десетките регионални лидери, арестувани от Израел; за водача на НФОП Ахмад Садат, за другите 11 000 палестински политически затворници.

М.Карагозов