Новият алианс: Сирия,Турция, Иран и Ирак?

Израел заявява, че ако Америка не направи нещо, то страната им начело с Нетаняху и Либерман, ще е щит срещу всяка инициатива от страна на враговете.

Докато Израел прави планове, нов стратегически съюз е на път да се осъществи. Той включва Иран, Сирия, Турция и Ирак. В този съюз двете велики сили -Русия и САЩ- държат карти, които тепърва ще видим как ще бъдат проиграни.


Това е срещата в Техеран през 1955г. , когато се учредява т.нар. Багдадски Пакт между Иран, Турция, Пакистан, Ирак и Великобритания. Както сега, и тогава пактът е председателстван от Иран. Подобен пакт може да бъде създаден и днес, ако усилията на Иран да навлезе по-сигурно в арабските страни стане факт.

Удобното разделение на “умерени” и “екстремистки” арабски страни, вече не е полезно. Катар е съюзник на Сирия, С.Арабия, която претендира за съюзник на САЩ праща свой министър в Дамаск, за да се възобновят връзките със Сирия. В същото време Сирия, Иран, Ирак и Турция правят планове за създаване на обща електрическа мрежа, докато Иран е описан, като “враг на арабите”. Враг, освен ако не е използван именно от арабските страни за свои цели. Колкото и странно да звучи ролите се променят- Дори сега, “добрите” и “лошите” си разменят ролите, а Израел вече звучи безгласно, имайки силна армия, но без позиции на влияние в Близкия изток.

Кой е съюзник на Запада и кой е враг? Кой е слепият тук? Вашингтон, който не вижда откъде идва тероризмът, или как е използван от Тел Авив; Израел -който говори за демокрация, а държи ключовете на Газа за всяка хуманитарна помощ; САЩ, които се лутат от това дали да правят противоракетен щит срещу Русия, срещу Иран или ракетите “Касам”?

Израел се надява САЩ да прехврълят пари за защита и за освобождаването на Гилад Шалит от палестински плен. А ако САЩ не дадат пари? Тогава какво ще стане в Тел Авив? И какво ще стане, ако има помирение между Фатах и Хамас, които от известно време засилват връзките си с ЕС и дори имаше размяна на пратеници. Европейски държави предприеха действия по отваряне на палестински представителства в техните столици. Тогава какво ще стане, щом този процес бъде завършен?

Факт е, че Великобритания изяви желание за преговори с Хизбуллах, вярно само с политическото крило на организацията, ако е възможно да има разделение между военното и политическото в Хизбуллах. В този случай е интересно с коя половина от Хасан Насрала ще говори Лондон. В същото време от три седмици Арабската лига заседава в Катар.

Има ли някой, който знае какво става в Близкия изток? Може би западните страни, които са хранени с неразбираеми факти за конфликта между Израел и Палестина, или Израел, който се мръщи на всеки подкопаващ идеите му за тероризъм. Страните се сменят, а някои играчи стават неудобни.