Открита е нова, непубликувана стихосбирка на покойния поет Махмуд Даруиш

В. „Ал-Кудс” (Палестина), 13 март 2009

Няколко месеца след смъртта на поета Махмуд Даруиш, чиято рождена дата е днес, неговите приятели се готвят да оповестят последните стихове, избликнали изпод перото му и все още невидели бял свят. Те са били открити в дома му в йорданската столица Аман. Стиховете са предадени на издателя на покойния палестински поет –  Рияд Ар-Рейис, който работи усърдно, за да приключи подготовката за издаването им в поетичен сборник. Наскоро група близки и приятели на Даруиш се събрали в дома му в йорданската столица, за да потърсят оставени от него творби преди спешното му отпътуване за лечение в САЩ през август миналата година. На срещата в Аман са присъствали братът на покойния поет – публицистът Ахмад Даруиш и неговите приятели писателят Елияс Хури и певецът и композитор Марсел Халифа, Али Халили, адвокат Джауад Полус, писателят Акрам Хания и секретарят на Изпълнителния комитет на Организацията за освобождение на Палестина Ясер Абд Раббу, бивш министър на информацията в Палестинската власт.

Адвокат Джауад Полус, близък приятел на починалия поет, съобщи за „литературна находка” и оповести, че до края на този месец в Бейрут ще се роди  последната стихосбирка на поета. Той каза, че първата част от сборника съдържа 6 стихотворения, които са вече печатани или четени, но не са включени в нито една от досегашните стихосбирки на Даруиш. Втората част представлява една цяла поема, която поетът е написал в последните си дни и която е била намерена в ръкопис и подготвена за печат, но без заглавие, в кабинета му в кв. „Абдун” на йорданската столица. Полус поясни, че приятелите са се договорили да я озаглавят „Не искам тази поема да свършва”, като ще бъде озаглавен и целият сборник, като посочи, че заглавието е инспирирано от идеята, изразена във финалните части на поемата. Третата част ще съдържа 24 стихотворения, открити в чекмеджетата и шкафовете в дома на поета в Аман. Част от тях са стари – те са открити в една папка, което подсказва, че той е искал да видят бял свят в сборник. Едно от тези стихотворения е посветено на починалия поет Низар Каббани, озаглавено „В дома на Низар Каббани” и е „по-хубаво от дамаски жасмин”.

Също така в тази част е включена прекрасната поема „Видение от Ал-Бируа”, в която Даруиш разказва красивите спомени от детството си в напуснатото му село „Ал-Бируа”. А в стихотворението „Свещени хълмове” изразява диалектиката на географията и сакралността на пространството. Полус потвърди, че Махмуд Даруиш е оставил изключително завещание на поетите в забележително стихотворение, което е озаглавил „На един млад поет”. По думите на Полус заглавието на третата част е почерпано от финалния стих на последното стихотворение: „Този лист увехнал не е нищо повече от думи.”

В знак на почит към мястото, което заема Даруиш, приятелите са се договорили новата му стихосбирка да излезе без предисловие, като заедно с нея ще бъде издадена брошура, в която ще бъде представена историята на издаването на тези стихове, написана от Елияс Хури. „Това произтича – продължава Полус – от чувството за морална отговорност и съдържа детайли за всяко едно от стихотворенията на Махмуд, намерени в ръкопис, но завършени, след като очевидно са преминали през чернови.”

В отговор на въпрос Полус каза, че при преглеждането на стихотворенията приятелите са уточнявали всяко стихотворение поотделно, съхранявайки текста на стихотворенията така, както е намерен.

Студията на Елияс Хури разкрива детайлно всички съображения и мотиви, съпровождащи подготовката на окончателния текст на стихотворенията във вида, в който би пожелал техният автор Махмуд Даруиш, защото „в крайна сметка никой няма нито правото, нито способността да пипне онова, което е оставил поетът.”

Полус, който не е имал никакви служебни отношения с Даруиш, посочи, че писателят Елияс Хури е прегледал и подготвил стиховете на починалия поет преди срещата в Аман, за да може в рамките на няколко дни да бъде завършено всичко, което се отнася до новата стихосбирка, нейното заглавие и части.

В отговор на въпрос Полус поясни също, че почеркът на Махмуд е красив, лесен и четлив, но не е професионален калиграфски, отбелязвайки, че вероятно корицата на сборника ще бъде оформена с една от последните снимки на Махмуд.

Адвокат Полус подчерта, че сборникът, който ще излезе скоро, представлява последеното написано от Махмуд Даруиш и няма никакви други стихотворения и продължи: „В дома на Махмуд не открихме нито една чернова на стари стихотворения – той имаше навика да ги унищожава, след като ги препише на белова.”