Отзиви след откриването на Форума за арабска култура

С откриването на Форума за арабска култура(13 март,Парк-хотел “Москва”) дойдоха и първите отзиви. Веднага след изпълнението на предвидената програма и поканата за чай, бях засипан от въпроси относно развитието на този форум, получих покана от БНР, разни хора казваха своето мнение относно събитието.

Не вярвах колко много хора имаше в залата. Предполагах, че ще дойдат най-много 40 души, а залата (която побира 70) беше препълнена в буквалния смисъл. И другото чудо – нямаше едно отрицателно мнение за откриването. Напротив – всички оснаватели бяхме засипани с въпроси, с мнения. Много от присъстващите бяха изпълнени с ентусиазъм да ни помагат, да дават текстове за превод и т.н. Трудно е да се предаде всичко, което стана в Зала 5 на парк-хотел “Москва”. Може да бъдете сигурни обаче, че имаше много оптимизъм, много енергия и хората се почувстваха добре.

Но не се забави и отрицанието. В подобни инициативи се очаква да има много противници. Първите коментари прочетох още вечерта след откриването в новината за откриването на форума в News.bg.

След първият прочит на коментарите се смях дълго. Защото са писани от хора, които явно живеят в някакъв измислен свят, където те са царе и всички други, които са виновни за неслуките им в живота (обикновено мюсюлмани са виновните) са техни роби. Изключително просташки са някои от тях:

Сульо и Пульо Пуснато на: 13.03.2009, 22:42

Каква култура се иска за да се гъзиш по цял ден да се молиш на измисления си бог, и да се накичиш с бомби и да се взривиш.
Да си стоят в арабския свят и да не ни занимават с простоии.
Rainbow Пуснато на: 13.03.2009, 21:04
Студентите арабисти споделиха съжаленията си, че темата за Близкия Изток не е много дискутирана в региона на Балканите и изразиха надежда да получат подкрепата на академичните среди.

Темата за балканите колко е дискутирана в близкия изток ??? Ей маймуни гадни Усмивка

KeepWalking Пуснато на: 13.03.2009, 21:01

бе майка им скапана бе.Не стига това ДПС,че и ся на тея ли да им гледам културата.Не ми дреме ……….напълниха държавата ше ги еба.
Да си ходят в анадола всичките и турците и арабите…….Писна ми
Утре и те джамия ще искат

Има ли нужда да обяснавам ограничеността на тези хора. Първо да кажем, че не са запознати изобщо с това, което става в реалния свят. Да продължим с това, че май не разбраха, че основателите са българи-нито турци, нито араби. И да завършим с това, че искрено се надявам това да не е “бъдещето на България”.
Нека завърша с това, че този форум нито е религиозен, нито е политически. Неслучайно новината за него е сложена в раздел “Култура”. Но ограничените мозъци на т.нар противници не бива да притесняват никой. Защото май не са наясно с нищо. Ако това е опозицията, то мога спокойно да се смея.
Очаквайте още подробности относно форума, дейностите му(изглежда има нужда от разяснение) и конкурса за есе и превод.

Comments are closed.