Отзиви след откриването на Форума за арабска култура

С откриването на Форума за арабска култура(13 март,Парк-хотел “Москва”) дойдоха и първите отзиви. Веднага след изпълнението на предвидената програма и поканата за чай, бях засипан от въпроси относно развитието на този форум, получих покана от БНР, разни хора казваха своето мнение относно събитието.

Не вярвах колко много хора имаше в залата. Предполагах, че ще дойдат най-много 40 души, а залата (която побира 70) беше препълнена в буквалния смисъл. И другото чудо – нямаше едно отрицателно мнение за откриването. Напротив – всички оснаватели бяхме засипани с въпроси, с мнения. Много от присъстващите бяха изпълнени с ентусиазъм да ни помагат, да дават текстове за превод и т.н. Трудно е да се предаде всичко, което стана в Зала 5 на парк-хотел “Москва”. Може да бъдете сигурни обаче, че имаше много оптимизъм, много енергия и хората се почувстваха добре.

Но не се забави и отрицанието. В подобни инициативи се очаква да има много противници. Първите коментари прочетох още вечерта след откриването в новината за откриването на форума в News.bg.

След първият прочит на коментарите се смях дълго. Защото са писани от хора, които явно живеят в някакъв измислен свят, където те са царе и всички други, които са виновни за неслуките им в живота (обикновено мюсюлмани са виновните) са техни роби. Изключително просташки са някои от тях:

Сульо и Пульо Пуснато на: 13.03.2009, 22:42

Каква култура се иска за да се гъзиш по цял ден да се молиш на измисления си бог, и да се накичиш с бомби и да се взривиш.
Да си стоят в арабския свят и да не ни занимават с простоии.
Rainbow Пуснато на: 13.03.2009, 21:04
Студентите арабисти споделиха съжаленията си, че темата за Близкия Изток не е много дискутирана в региона на Балканите и изразиха надежда да получат подкрепата на академичните среди.

Темата за балканите колко е дискутирана в близкия изток ??? Ей маймуни гадни Усмивка

KeepWalking Пуснато на: 13.03.2009, 21:01

бе майка им скапана бе.Не стига това ДПС,че и ся на тея ли да им гледам културата.Не ми дреме ……….напълниха държавата ше ги еба.
Да си ходят в анадола всичките и турците и арабите…….Писна ми
Утре и те джамия ще искат

Има ли нужда да обяснавам ограничеността на тези хора. Първо да кажем, че не са запознати изобщо с това, което става в реалния свят. Да продължим с това, че май не разбраха, че основателите са българи-нито турци, нито араби. И да завършим с това, че искрено се надявам това да не е “бъдещето на България”.
Нека завърша с това, че този форум нито е религиозен, нито е политически. Неслучайно новината за него е сложена в раздел “Култура”. Но ограничените мозъци на т.нар противници не бива да притесняват никой. Защото май не са наясно с нищо. Ако това е опозицията, то мога спокойно да се смея.
Очаквайте още подробности относно форума, дейностите му(изглежда има нужда от разяснение) и конкурса за есе и превод.

5 Replies to “Отзиви след откриването на Форума за арабска култура”

 1. Мисля че тези просташки изказвания изобщо не трябва да са тук, не им прави услуга да им даваш гласност.
  Важното сега е откриването, от което още съм много развълнувана, въпреки че минаха доста часове.
  Не мога да не споделя радостта си, че толкова много хора дойдоха и подкрепиха инициативата, толкова ентусиазъм и вълнение! Много хубави неща се казаха.
  Харесаха ми думите на Мая Ценова, че този форум е подарък. За не един това е сбъдната мечта, виждаше се в очите на Руслан, г-н Абуаси, г-жа Ценова и много много от гостите.
  Продължавайте напред и нагоре!

 2. Аз вчера също получих подарък – този форум бе и за мен.
  И смятам да живея с него, в него и чрез него.
  Отрицателните мнения са на мястото си – какво по-голямо признание, че ни има и искат или не ще се съобразяват с нас.
  Обръщам внимание и на това, че образователното, интелектуалното и общокултурното ниво на аудиторията беше високо, на мен това ми направи впечатлиние, а изводите да са за пишещите полуграмотни критики…

 3. Ей много ти е готин блога! Имам само един въпрос – защо отгоре на картинката в зелено не са означени и други арабски страни, примерно Алжир и Мароко? Само любопитствам 🙂

Comments are closed.