Признание за нашата инициатива

Наистина е хубаво, когато получиш признание от важен човек. На 13 март открихме Форума за арабска култура “Махмуд Даруиш”. Освен български медии, събитието получи гласност и в Палестина.

Вчера, 17 март, получих писмо от преводачката на Даруиш в България Мая Ценова, че в броя от същия ден на централния вестник “Ал-Аям”, излизащ в Рамала, са публикувани писма между нея и Халед Даруиш, в които се говори не само за покойния Махмуд Даруиш, а и за форумът основан в София. Предоставям превод на писмата, извършен от Мая Ценова.

***

Махамуд Даруиш в София

в. Ал-Аям, 17.3.2009, Автор: Халед Даруиш

За пръв път се срещнах с арабиста Мая Ценова през пролетта на 1986 г., а поводът за тази среща бе, че от българското Министерство на културата ни възложиха да преведем заедно избрани стихове на поета Махмуд Даруиш. След години прекъсване Мая ме изненада с електронно писмо, в което ми съобщава прекрасната вест, че в София е основан форум за арабска култура, какъвто аз имах желанието и се старах да създам много отдавна.

12.3.2009 От Мая Ценова

На един сърдечен приятел

Току-що Уалид Дасуки (от палестинското посолство-бел.ав.) ми зададе въпроса дали съм ти писала. Засрамих се, че не съм, но нали знаеш, че не е защото не ми липсваш! А е главно защото все по-често ми липсват сили да си държа очите отворени, когато се прибирам от работа след посолството и университета. Но утре е годишнината от рождението на Махмуд Даруиш и моите студенти ми направиха много голям подарък. Ще се съберем, за да обявят, че създават “Форум за арабска култура “Махмуд Даруиш”.

http://groups.google.com/group/intidar

Ще прочетат негови текстове, преведени на български, ще слушат негови стихове, в негово оизпълнение. Ще има почти само българи,което е и основната идея. И съм сигурна, че ако имаше как, ти щеше да си с нас.
А и Махмуд – също!
Халед, благодаря ти, че си там, на оная земя, че дишаш и пишеш на нея. Ще се радвам да прочета, а и не само да прочета, новото, което си написал.

От Халед Даруиш, 12.03.2009

Мая,
Дали съм търсил електронния ти адрес, за да ти пиша? Да, и настойчиво. Дали съм очаквал да ми пишеш точно тази вечер? Не. Каква прекрасна изненада! Благодаря ти, благодаря и на Уалид. На всички ни тежи усещането за загубата на Махмуд Дауриш, но когато той си отиде, ние спечелихме нови приятели. Палестина и палестинците привлякоха вниманието на много добри люде, които жадуват за постигането на справедливост не само за себе си. Толкова е хубаво, че ще се съберете на другия край на географската карта, за да отбележите деня на Махмуд Даруиш! Дълбоко се радвам, искрено съм щастлив, Мая, заради твоето писмо и вашия празник. Възхитен съм от вашия сайт.

От Мая Ценова, 12.03.2009
Халед!
Не очаквах да отговориш толкова бързо! А благодарността ми е отново към Махмуд Даруиш, който ни обединява пряко географията, времената и езиците, защото любовта е по-силна от всички… Махмуд е нашето единодушие по отношение на любовта към това битие, което не съвсем заслужава любов. Наистина изпитах болка при неговата загуба. Но скоро след това отхвърлих това чувство – то не е нищо повече от традиционна дума, която се казва на сбогуване. А Махмуд е неподвластен на онова, което се нарича “загуба” – в това ме убедиха и моите студенти, когато ме поканиха в своя Форум, след като вече го бяха нарекли на негово име, без дорои да знам за това.

***

Признанието означава много, наистина! Да се надяваме, че ще продължаваме все напред.

София, България

Comments are closed.