Израел ще бъде принуден да върне Голан

Израел ще бъде принуден да върне Голанските възвишения и това ще бъде правилна стъпка, е заявил израелският премиер Ехуд Олмерт по време на непреки преговори между Израел и Сирия.

Президентът на Сирия Башар Асад заяви, че водените с посредничеството на Турция преговори между страната му и Израел са довели двете държави много близо до сключването на мирно споразумение, съобщава „Йедиот Ахронот”.

В интервю за италиански вестник, публикувано днес, Асад изрази своята загриженост във връзка с бъдещето дясно управление на Израел.

„Струва ми се, че финалната линия се отдалечава. Не съм обезпокоен заради Нетаняху, а заради обръщането на израелското общество надясно, което е отразено от издигането на Нетаняху до властта. Това е най-голямото препятствие пред мира. И се случва след като бяхме съвсем близо до постигането на споразумение”, коментира Асад.

Израел ще бъде принуден да върне Голанските възвишения и това ще бъде правилна стъпка, е заявил израелският премиер Ехуд Олмерт по време на непреки преговори между Израел и Сирия с турския си колега Реджеп Таийп Ердоган, съобщава Интерфакс, позовавайки се на думи на сирийския президент Башар Асад.

По неговите думи по време на тези преговори са били преодолени много разногласия. “Ние сме много близо до споразумение”, каза Асад.

Армията на Израел е арестувала 18 палестинци при няколко операции в различни части на Западния бряг, съобщиха палестинските сили за сигурност и израелското радио, предаде агенция Синхуа.

Израелската армия е нахлула в град Наблус, задържайки 14 цивилни. Според съобщението на израелската армия, задържаните са издирвани от силите за сигурност и разузнаването.

Новата коалиция на Израел ще е по-скептична към размяната на затворници, съобщи „Аарец”.

Дясното допълнение към коалицията, водена от Бенямин Нетаняху може да донесе голяма промяна в политиката на правителството по отношение на размяната на палестински затворници срещу освобождаването на отвлечения израелски войник Гилад Шалит.

Нетаняху се надяваше проблемът с Шалит да бъде разрешен през последните дни на мандата на премиера Ехуд Олмерт, като лидерът на „Ликуд” и бъдещ премиер е коментирал, че ще подкрепи Олмерт, каквото и да бъде решението на настоящия премиер.

Източник: ЦБИ