Израел ще постигне мир с арабите

Модно и исторически наложено е мнението, че мирът между араби и евреи няма да бъде постигнат. Аз обаче съм на различно мнение, изградено в последно време.

***

Садат, Картър и Бегин. Тази среща коства живота на египетския лидер.
Садат, Картър и Бегин. Тази среща коства живота на египетския лидер.

Ако направим една ретроспекция на събитията в Близкия изток, ще видим, че мир с арабски страни е бил постиган при крайни управляващи в Тел Авив. Мирните споразумения с Египет например, по времето на Садат, са подписани именно в момент, когато на власт е крайна партия.

В моментите, когато Израел е управляван от по-либерални партии, винаги резултатите са ужасни. Нека си спомним последните две години – Кадима постигна единствено загуби на Израел. Две войни -едната в Ливан, другата с Ивицата Газа- провал в морално и военно отношение.

Темата за мирът обхваща и психологическата страна на въпроса. Много по-лесно е да се преговаря с хора, към които изпитваш омраза, и те към теб също. И двете страни знаят какво искат и какво не. Ето защо мир с подобни хора, като Нетаняху и Либерман е по-постижим, от колкото Ципи Ливни и Ехуд Олмерт.

Лого на Israel Beytenu - партията на Авигдор Либерман.
Лого на Israel Beytenu - партията на Авигдор Либерман.

Отделен е въпросът, че Нетаняху и Либерман са хора, които са се издигнали благодарение на арабо-израелския конфликт. Либерман е евреин от Молдова, който пристига в Израел чак седемдесетте години на XX век, става офицер, а след това бизнесмен. С лозунгите си срещу арабите влиза в Кнессета. Тези лозунги и до сега са негова запазена марка. Но колкото и чудно да е, именно с подобни личности мирът е най-близо. За развитие на отношенията говорят няколкото срещи на високо равнище между лидери от Близкия изток и Запада, започнатите преговори между Сирия и Израел, с посредничеството на Турция.Черешката е изказването на Нетаняху по отношение на мира с палестинците.

***

Близкият изток е най-динамичното място в момента. Политическите игри са всекидневие. Нищо чудно именно най-противоречащите си лидери да постигнат напредък там, където никой досега не успя.

Comments are closed.