С изолация в миналото, Сирия вече може да преговаря

Само преди една година, Сирия беше третирана, като опасна. Съединените щати и неговите арабски съюзници разпостраняваха всякаква информация, част от от огромна кампания срещу Сирия да бъде показана страната, като приятел на тероризма.

Крал Абдула и Башар Асад в Рияд.
Крал Абдула и Башар Асад в Рияд.

Днес Сирия изглежда излиза от политическата зима. Нови вълнения предизвикаха посещенията на западни лидери в Близкия изток, а изглежда има и достатъчно сирийски властимащи, които биха могли да спомогнат за подобряване на отношенията със Запада. Но Сирия има свои приоритети, как и проблеми за решаване – Израел, последната война в Газа. Дори само това стига, за да бъде затруднен диалогът.

Затоплянето на отношенията не е само въпрос за администрацията на Обама. Президентът на Франция Никола Саркози направи посещение миналия септември. Кралят на С.Арабия, който беше враг на сирийския президент, Башар ал-Асад, го посрещна топло в Рияд този месец. Снимките на двамата лидери са на първите страници на всички водещи арабски вестници, най-често съпътствани със заглавието Арабското помирение.

На основата на тези промени е и алиансът на Сирия с Иран. С.Арабия и другите големи сунитски държави се опитаха да вкарат Иран в изолация, а сега след като самият Обама предприе стъпки към диалог с аятоласите- те изглежда се опитват да си подобрят отношенията. За сирийците е важен фактът, че те са в съюз с Иран. Този факт може да е решаващ, защото Сирия може да служи за посредник. “В най-трудните моменти, ще видите, че Сирия ще им помага.”, заяви за New York Times заместник министъра на външните работи на Сирия Файсал Мекдад.

Според Мекдад Сирия може да бъде ползвана и за връзка с Иран по отношение на ядрената програма. “Смятам, че Запада е по-загрижен за ядрената програма на Иран от арабите.”, допълни г-н Мекдад. ” Мисля, че нашите братя в С.Арабия разбраха, че заплахата не е от Иран, или от израелските провокации. Политиката на двоен стандарт ядоса арабите.”

Отношенията с Ливан също отбелязаха напредък. Бяха открити посолства в двете столици Ливан и Дамаск. Сирия също така обеща да не се меси в изборите в Ливан. В Ирак сирийските цели са същите, като тези на САЩ. Въпреки, че позволи на джиходисти да се бият със САЩ от своя територия, Сирия днес иска там мир, тъй като може да се превърне в цел именно на джихадистите, ако се постигне съгласие с Израел.

Засега сирийците не бързат с преговори. Те са радостни от стичащите се сега събития. “Администрацията на Буш си замина,” каза Мекдад “, а ние сме още тук.”