Заради тесногръдие, българка и сириец не могат да бъдат заедно

Често получавам съобщения от различни хора, които ми споделят мнение или история за Сирия и арабския свят. Получавал съм какво ли не, но досега за първи път ставам свидетел на драма, която аз лично не знам как може да се случва. Явно параноята за тероризъм и явното отношение към близкоизточни граждани стига връх напоследък.

Историята е на българка и сириец (имена няма да споменавам, защото историята е лична), които се запознават в интернет. Опознават се, но проблемите тепърва започват. И те са свързани единствено до това, че мисията на България в Дамаск не издава виза на сирийския гражданин.

Както знаем,  по силата на Постановление 33 от 1993г. на Министерски съвет, граждани на държави от Близкия изток преминават множество процедури преди да им бъде позволено да пребивават на територията на България. Оттогава наистина е трудно хора от тези държави да влязат в нашата страна.

Изрядни документи и тесногръдие

Българката (която се свърза с мен) ми заяви, че всички документи са изрядни. Представено е нужното, като покана, удостоверения и т.н. Без подобна покана е немислимо да се влезе в България. Въпреки изрядните документи, от мисията в Дамаск са отказали виза на сирийския гражданин с предтекста, че не вярвали в съществуването на българката!

Следват опити за свързване от България до мисията в Сирия, последният от които завършва със затваряне на телефона и изказването, че ” не вярваме да стане нещо между вас, щом сте се запознали в скайп”. Тоест, сириеца идва тук с други цели.

Нужно е да кажа, че тя има работа и семейство. Той сега не работи в Сирия, тъй като досега е бил в Дубай. Въпреки, че семействата им нямат против връзката, това очевидно не е от значение за посолството ни в Сирия.

Не е първи случай

От моя опит мога да уверя читателите, че това не е първата безумщина от страна на наши посолства в Близкия изток. Миналата година наш приятел от дубай искаше да дойде, но му беше отказана виза. Сега се надявам моят братовчед да бъде пуснат до пределите на България.

За двойката вариант е и Гърция, която има по-добри отношения в Близкия изток. Аз се надявам да се разреши този абсурден случай, като ще пиша веднага при развитие на нещата.

Към посолството на Република България в Сирийска арабска република

Силно се надявам посланик Людмил Спасов да спомогне за разрешаването на този случай. България и Сирия имат дългогодишни отношения, а подобен абсурд за първи път срещам. Явно е, че двамата души се обичат, независимо от запознанството им в интернет. Нека тестогръдието да не влияе на решението относно издаването на виза на сирийския гражданин.

За контакти с мисията, може да пишете на
bul_em@abv.bg

Comments are closed.