НАТО заслужава Нобелова награда за мир !?

В статия от блога на Соломон Паси от 25 март, Соломон Паси изказва мнение, че НАТО заслужава Нобелова награда за мир.

От заглавието натам, с всяко изречение аз все повече се очудвам:

За всички прекрасни неща, които НАТО направи през последните 60 години не е получило заслуженото признание. Напротив, световните антиамерикански, антиглобалистки течения взимат за публична цел и НАТО, което е крайно несправедливо. Смятам че НАТО заслужава Нобелова награда за мир.

Соломон Паси дали знае поне малко история? Смятам, че да. Може да е всякакъв, но не и неграмотен. В този контекст все повече изказването му е по-абсурдно. Прекрасните неща, които НАТО е направило през всичките години, да видим: война в Косово, Сърбия, Ирак, Афганистан, Корея, в Северен Ирак с кюрдите и т.н.

Това са все прекрасни неща, за което светът ще обича НАТО поне 50 години напред.

4 Replies to “НАТО заслужава Нобелова награда за мир !?”

 1. О, да… НАТО е мироналагаща организация, не може да не получи наградата… 😀 Г-н Паси изглежда прекалено много се увлича в рекламната си кампания за поста на ген.секретар на НАТО. Притеснява ме такъв прочит на историята, изкривяващ я в определена посока. Може да се говори много за нарушаване на определени свободи във всяка една от изброените държави, но къде го няма този проблем? И има ли място по света, където да не се подготвят определена група хора, за да вредят по някакъв начин на друга група хора?
  Поне можем да сме сигурни, че такава награда няма да бъде дадена на НАТО. Ще бъде доста опасно предвид реакциите на част от страните по света…

 2. E, какво толкова . щом Ясер Арафат получи награда, значи и за НАТО може. 🙂
  Шегата настрана, тъпо изказване на Соломон Паси, но пък не мога да разбера статията. НАТО какво лошо е направило в Северен Ирак? Според мен все добри неща, поради което и кюрдите са про-американски настроени (и живеят доста по-добре от останалите иракчани).
  Саддам трябваше да бъде махнат още преди 20 години, а не да му бъде разрешено да си изколи населението, но политиката на САЩ(НАТО) често е половинчата и поддържа уроди.
  Косово – не трябва да има такава държава (ръководена от бандити и главорези).
  Войната в Сърбия е войната в Косово, 1995 нищо не правят, а трябваше. За съжаление днес сърбите още го отнасят, а другите не.
  Корея – ако Запада не се беше намесил в Корея днес тя щеше да е една държава. Иначе казано Северна Корея щеше да е цялата Корея. Тъй че браво на НАТО за Корея, всеки жител на Сеул е благодарен. Южна Корея е чудна държава, Северна Корея е дупка.

Comments are closed.