Освободиха Диа Еддин

Египетските власти са освободили рано сутринта блогъра Диа Еддин Гад, който беше арестуван на 6 февруари, заради критика към политиката на Кайро спрямо Израел.

Според Египетската група за правата на човека, Еддин е бил малтретиран редовно в ареста. Това разбира се, беше отречено от властите.

От своя блог http://soutgadeb.blogspot.com авторът постоянно критикувал египетския президент заради произраелските му изказвания и действия. В негова статия , Мубарак беше наречен “Ехуд Мубарак”, явна препратка към Ехуд Олмерт и близките отношения между Мубарак и Олмерт.

Не е само един

Еддин не е единственият блогър, който е вкаран в ареста, заради публикациите си. През февруари властите арестуваха германо-египетския студент Филип Ризк, заради подкрепата му за Газа.

Миналата година пък беше арестуван 20-годишния Мохаммад Адел. Заради ареста му, мнозина негови приятели подеха инициатива за освобождаването му, като сложиха в блоговете си свои снимки с фалшиви пистолети и амтомати, с което искаха нарочно да дразнят властите.

Comments are closed.