Преживявания с трафика на Дамаск

-Айде бе! Тръгвай да му се не види!

Тръгваш, спираш. Някой профучава пред теб. Втори ти свири с клаксон отзад. Трети ти взима предимството отляво и минава пред теб в дясното платно. Четвърти от дясно те притиска, за да мине вляво, отново това става пред твоята кола. Полицаят седи и се мъчи да спре пета кола, която изфучава, саудитски джип кара скромната ти европейска кола да се разлюлее…

Това не е филм, това е уличното движение в Дамаск. Колкото и да пътувам до Сирия не мога да свикна с едно нещо – трафика по улиците.

София е около 2 000 000 души. Знаете какво е задръстване по жълтите павета, Орлов мост или Васил Левски. А сега си представете това в троен размер. Дамаск е близо 6 000 000 души. По улиците му се движат коли, колелета, камиони, мотори, триколки… Има улична маркировка и знаци, но те са за украса. Там има три важни неща, ако искате да оцелеете с колата си по големите булеварди на столицата:

1. Клаксон

2. Спирачки

3. Нерви

Палецът на почти всеки шофьор в Сирия е на клаксона. В същото време сирийските водачи на превозни средства умеят до съвършенство изкуството да спираш на сантиметри от колата пред теб. Не се използват мигачи, ако ще завивате имате ръце, с които да покажете посоката.

Накрая искам да кажа, че все пак се взимат мерки. Глобата за висока скорост е 300 долара. Това е единственото средство, за да бъдат накарани шофьорите в Сирия да спазват законите.

В заключение – 6 000 000 души. Два пъти повече превозни средства. Пешеходци. А сега си представете това – в Сирия катастрофите са 2/3 по-малко от тези в България.