17 април- национален ден на Сирия

През 1920г. е създадено независимото Кралство Сирия, като Файсал I от рода на Хашимитите става крал, а по-късно и на Ирак. Съдбата не е благосклонна към кралството и няколко месеца след възкачването си на трона Файсал губи държавата си, след сблъсъка на новата сирийска държава и редовните френски сили при Мейсалун. Френските войски завземат Сирия година по-късно след конференцията в Сан Ремо, когато Лигата на нациите предлага Сирия да бъде поставена под френски мандат.

През 1936г. е първото провъзгласяване на сирийската независимост, като през септември същата година Хишам Ал-Атаси, министър -председател при управлението на Файсал I, сключва договор с Франция. Но и тогава не е писано Сирия да стане независима държава. Хишам Ал-Атаси никога не влиза в длъжност, защото Франция не ратифицира договора.

През 1941г., възползвайки се от състоянието на Франция в Европа, сирийски националисти провъзгласяват независимостта на Сирия, която действа до 1 януари 1944г. под натиска на сирийски групи, саботажи на френските войски и Британия, Франция е принудена да изтегли своите войски през април 1946г.

“Homat el Diyar”е химн на Сирийската Арабска Република. Повече информация може да намерите тук. А това е преводът на български.

Защитници на нашия дом,
Мир вам/ вървете с мир;
Гордите духове
Отказаха да се подчинят.
Лъвският подслон на Арабизма,
Свещена гробница;
Седалището на звездите,
Запазен е неразрушим.

Нашите надежди и нашите сърца,
Са вплетени във флага,
Който обединява нашата страна…