За глупостта в предаването на арабо-израелския конфликт

Една от заблудите пръснати относно арабо-израелския конфликт се отнася за участниците в този конфликт. Лично за мен е глупаво да се говори, че Израел бил нападнат от всички арабски държави.

Когато историците заявяват, че Израел е “нападнат от всички свои арабски съседи”, забравят да разяснят на хората, че това са една или две държави. В ума на човек започват да се раждат филми, в които огромни пълчища араби навлизат в малката и божествена еврейска държава и биват разбити от смелостта на опълченците.

Само че две държави не са целият арабски свят. Конфликт реално имат Сирия, Египет, Йордания. Това са засегнатите от Израел държави.

Голан е взет от Сирия и до днес е в окупационна зона между Израел и Сирия. Западният бряг на река Йордан е откъснат от Йордания, а Ивицата Газа, която от 1949 до 1967г. е под контрола на Египет, след това е взета от Израел.

Поради тези случки реално три държави имат конфликт с Израел, а днес една- Сирия. Египет и Йордания са в по-отворени отношения със съдената си държава, само заради това, че проблемите им не могат да бъдат решени. Смятам, че много се пресилва това, че “арабските страни нападнали Израел”, че ” няма да има мир между Израел и арабите” и подобни глупости, на които хората тук вярват.

Разбира се моята ислямистка, комунистическа (!?) и субективна същност не може да претендира за големи знания, но според мен в доста отношения Арабо-Израелският конфликт е много зле предаден в западната литература.

Comments are closed.