Топ 10 на антиблогърските страни

Войници стоят пред интернет кафе в Туркменистан.
Войници стоят пред интернет кафе в Туркменистан.

С приятели коментираме постоянно темата за свободата в интернет, блоговете и ефекта им върху обществото. Днес прочетох статия, дадена ми от мой приятел, за най -антиблогърските настроени страни, публикувана за първи път от Комитета за защита на журналистите в техния сайт.

1. Мианмар (Бирма)

2. Иран

3. Сирия

4. Куба

5. С. Арабия

6. Виетнам

7. Тунис

8. Китай

9. Туркменистан

10. Египет

Това е списъкът на страните. Ясно си личи, че цензура има най-вече в страни, които са или под ембарго, или са притиснати от своята външна и външна политика. Цензурата се появява там, където властта се страхува от това някой да не открие и покаже “кирливите ризи”.

Първото място не го оспорвам – в Бирма само 1% от населението има достъп до интернет. Второто място си е заслужено – не може за една обида на духовния лидер и да те вкарат в затвора. Иран открай време цензурира интернет, ето защо най-изявените ирански журналисти и блогъри се подвизават в чужбина. На трето място е посочена Сирия. Въпреки, че някои сайтове в страната са забранени, много не са. Включително и месинджъри. Правителството упражнява контрол, но не съм съгласен със становището на комитета за интернет кафетата, които били цензурирани или липсвали в Сирия. Напротив, там има МНОГО интернет кафета, поради факта, че много хора нямат компютър в дома си.

Четвърто, пето и шесто място бих ги оспорил единствено с това, че С. Арабия можеше да е на по-предни места. Малко ми е съмнителна цензурата в тази страна, където блогърите са спирани, а в същото време най-много посещения на порно сайтове идват именно от С.Арабия.

Последното място е интересно. Египет от много време има проблеми с блогъри, коите критикуват властта на Мубарак. Аз лично не съм изненадан  при такъв президент бих се срамувал да кажа, че съм от тази страна. Нормалната реакция на младите хора се наказва от властта, като реакция на тези действия се появиха множество арабски инициативи за свобода на словото, към които се присъединих и аз. Да не забравяме и Израел – там на 7 януари т.г. беше убит журналиста Басел Фараж от Palestinian Media and Communication Company.

Накрая искам да вметна и за България. Аз ако бях ще сложа и нашата страна в този списък. Нека не забравяме за опитите и действията на ДАНС срещу свободата на словото. Заедно може да се противопоставим на тези действия – свобода, а не страх.

Comments are closed.