10 места, които препоръчвам да видите в Сирия

В много писма, които чета в пощата си, а и много мои приятели, които ме питат стои въпросът : “Какво може да се види в Сирия?”. В Сирия има доста места, които са туристически обекти. Повечето от тях са известни на западните туристи, но сред българските посетители все още има незнание относно местата, които е добре да се видят от човек. В този пост ще се опитам да събера топ 10 на местата, които ще направят ползотворна и приятна екскурзията ви до Сирия.

10. Мар Якуб

Това е манастир на 70 км. северно (по пътя за Хомс) от столицата Дамаск. До него се намира селището Кара, което е едно от големите в областта Каламун. Обителта е много старо място, но не това го прави важно. То е едно от основните свети места за християните и в частност Ордена на Кармелитите, като в момента го стопанисва L`Ordre de l`Unite d`Antioche. В този манастир се проповядва единение на християнските клонове на религията, което е уникално. Щом влезете в него ще забележите, че има символи, както на православието, така и на католицизма. Понастоящем в него има няколко монахини от Швейцария, Холандия и Ливан. Има специално пълномощно от патриарха на Антиохия за извършване на литургии. От дарения, манастирът събира всяка година над 20 млн. евро.

Мар Якуб разполага и  с пансион, където може да се отседне. За повече информация може да се свържете:

E-mail: maryakub@gmail.com P.O.

Box: 29zoukmikael-Liban

Tel: 00963 11 7851 700

9. Мар Муса

Мар Муса е наистина уникално място. Цялото име на обителта е Дейр Мар Муса ал-Хабаши. “Мар”, което означава “свети,светец” е характерно за сирийските манастири. “Дейр” означава “манастир”. Мар Муса е етиопски светец. В момента Мар Муса е действащ манастир, подържан от няколко монаха, които вършат всичко нужно за святото място.

Намира се на 80км. от Дамаск в посока гр. Набек и е на 1300 м. надморска височина. Игумен на манастира сега е италианският монах Паоло. Мар Муса се подържа от християни в Сирия и Европа, разполага с място за отсядане, като не е характерно да се заплати това. Ако платите, парите ви ще отидат в касата на манастира.

P.O. Box 178
Nebek — Syrian Arab Republic

8. Цитаделата на Алепо

Една от най-големите крепости от Средновековието, останали в Сирия. Мястото, на което е построена цитаделата се е ползвало за защита от гърци, римляни, византийци и араби, като историята на хълма показва, че там строежите не са спирали от третото хилядолетие пр.Хр. до 12 век. сл.Хр.

Намира се в град Алепо (Халаб), северна Сирия. Задължително я вижте!

7. Седная

Това е селище на 30км. от Дамаск. Известно е със своя манастир -един от големите в Сирия и православния свят. Намиращият се на над 1400 м. надморска височина манастир по общо мнение е обявен за един от най-старите действащи и постоянно обитавани манастири. Notre Dame de Sednaya – пълното име на манастира- е основан през 547г. от император Юнистиан, като е посветен на Дева Мария и попада под юрисдикцията на патриарха на Антиохия.

Една от легендите говори, че императорът спрял в местността на днешния манастир, на път за война с Персия. Тръгнал на лов и на мястото на манастира му се явила икона на Девата. Манастирският празник е на 8 септември.

6. Латакия

Това е крайбрежен град в Сирия, един от туристическите центрове на сирийското крайбрежие. Намира се на 186г. югозападно от Алепо и на 348 км. от Дамаск. Градът става важен център, след като Александър Велики го развива и предоставя на един от генералите си. Става главен град в държавата на Селевкидите. В края на втори век е обявен за кратко за столица на Сирия от император Септимий Север.

През 1097г. градът е обсаден и завладян от кръстоносците и стои в техни ръце до 1188г., когато в арабски ръце го връща Саладин.

“Синият плаж”, който се намира в Латакия е един от най-известните плажове в Източното Средиземноморие. Развити са водни спортове, като в самия град има някои големи туристически обекти, като храма на Бакхус, турския хан, католическата църква и др.

5. Крак де Шевалие

Крак де Шевалие е средновековна крепост на Ордена на Хоспиталиерите в областта Хомс, близо до Ливан. През 2006г. е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

4. Амфитеатърът на Босра

Това лично за мен е уникално място. Един от най-запазените амфитеатри в света, изграден от черен камък, характерен за тази област, южно от Дамаск.

Босра е първият град на Набатейската държава, завладяна от Корнелий Палма, генерал на император Траян.

3. Дворецът Азем

Построен през 1750г. за резиденция на османския губернатор на Дамаск Асад Паша Ал-Азем. Едно от най-красивите места в Дамаск, които съм виждал. В момента действа, като музей, в който е представен начинът на живот в онези времена, чрез восъчни кукли, облечени в традиционните за 18 век облекла.

Архитуктурата е уникална -смесица на различни видове камък и дърворезба. Макар да се намира в центъра на Дамаск, щом човек влезе в него забравя за шума и навалицата отвън. Прекрасната градина от портокалови дръвчета допълва идилията. Посетете го задържително!

2.Баб Тума

Вратата на Тома. Едно от най-забележителните и посещавани места в столицата Дамаск. Ако искате да видите младежкия живот в Дамаск, нощния живот, заведенията и в същото време да сте в Стария град, то това е вашето място.

Баб Тума се намира в християнския квартал на столицата, където може да видите множество църкви, всяка една от тях забележителна. От Баб Тума може да се насочите към Стария град на Дамаск, известните ресторанти в къщи от 18 век, кафенета и други известни туристически спирки в Стария град. Край Баб Тума има и много интернет кафета.  Единственото, за което трябва да се притеснявате е да не се загубите в малките улички.

1. Палмира

Разбира се “Годеницата на пустинята” е на първо място. Античният град е средище на едни от най-големите култури на древността, като е кръстопът за всички кервани от Финикия, Персия и Рим. Палмира удивлява със своята красота всеки един посетител. Отделно това е един от най-запазените елинистични градове. По-запазен е единствено Помпей и библиотеката на Ефес в Турция. Докосването до една отминала епоха, сблъсъкът с пустинята и тишината правят това място най-посещаваната и желана дестинация в Сирия.

Палмира (или Тадмур) е столица на държавата на кралица Зенобия, една от най-легендарните жени в историята. Палмирската империя  достига разцвет при нейното управление и бива унищожена след нейната смърт, когато римляните най-накрая успяват да завладеят държавата.

Това са само част от местата в Сирия, които може да видите. В този списък далеч не са всички, затова ще пиша още в следващи теми.

Comments are closed.