Въпроси около мажоритарната система

В последно време много шум се вдигна около въпросът каква трябва да е избирателната система в България. Днес с мой приятел обсъждахме това и определено някои неща са ми слаби по отношение на този вид избирателна система.

Въпреки, че уча право, има тънкости, за които не се говори. Например това, че в България има над 400 партии. При мажоритарната система всеки може да излъчи представител, т.е. не се гласува за партия, а за личност. Това е една от демократичните ценности.

Но да си представим какво ще стане по избирателните урни, когато видим поне 100 кандидата. Сега става лудост, не знам ако е така какво ще бъде. Мажоритарната система е най-добрата лично за мен, но не държави, като България. Защото този вид система има сила в страни, като САЩ и Великобритания, където има две главни партии и хората гласуват за съответния кандидат на някоя от тези формации в своя района, където живее. В България с всичките тези партии, мажоритарна система ми се вижда фантастична.

Може би има компромис в целия този хаос. Да остане сегашната система, но народът да има право да пренарежда листата на партиите. Т.е. тези, които ще влязат в листата на партиите да става с избор на избирателите. Това е просто един пример за избирателна система.

Разбира се не може да стане сега, тъй като много хора, които сега са в листите на партиите си знаят, че не им е мястото там.