7 месеца в плен, а държавата мълчи

За пореден път властниците у нас се отнасят с пренебрежение към българския гражданин. Казвам тези думи във връзка с отвличането на българката Данка Пачова, която все още е в плен на сомалийски паравоенни формации.

На 5 ноември беше съобщено за нападение на самолет, в който е била нашата сънародничка:

„Около 11.00 часа местно време в местността Духсамареб, Централна Сомалия, въоръжени лица са атакували самолет на неправителствената организация „Действие срещу глада”. Атаката е станала веднага след приземяването на самолета. Въоръжените лица са отвлекли членовете на екипажа – двама кенийски пилоти, както и четирима служители на организацията. По първоначална информация заложниците не са били наранени. Към момента похитителите не са установили контакт с никой от официалните власти, за да изяснят естеството на отвличането”, добави още Горанов(говорител на МВнР).

Тогава министър Калфин излезе с изявление, че се прави всичко възможно, за да бъде разрешен случая с отвлечената българка.

Всичко, което може да се предприеме във връзка с отвлечената българка в Сомалия, е вече предприето. Сега чрез МВР издирваме нейното семейство, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.

На 8 ноември се научава, че българката е отвлечена за откуп и е преместена в столицата на Сомалия.

На 9 ноември родителите на Данка Пачова се срещат с нейните работодатели. С българските власти нямат контакт (!?). Интересно е, че родителите научават от приятели, че дъщеря им е отвлечена.  Един месец по-късно, българката е все още в плен на бунтовниците.

Нашата сънародничка Данка Пачова е в плен на бунтовници. Не на пирати, които ограбват кораби защото им харесва, а на паравоенни структури, които се борят срещу правителството в Сомалия. Това е изключително важно и опасно, тъй като за тях животът на пленниците им има давност- ако не се плати откупа просто ги убиват.

“Не знаем нищо за Данка Панчова. Желаем й всичко най-добро и дано по-скоро е свободна.”

Това е изказване на говорителя на МВнР Драговест Горанов. “Никой все още не ни е потърсил и никой все още нищо не знае, за да може да ни помогне”, недоумява майката на отвлечената Зорка Пачова.

НИКОЙ не се е поинтересувал повече от този случай. Възможно ли е Министерство на външните работи на Р България да не се поинтересува от факта, че българка е отвлечена в размирна Сомалия? Допустимо ли е това бездействие, когато е застрашен живот на наша сънародничка. От известно време няма никакви вести от Данка Пачова. Единствените, които се занимават със случая са нейните френски работодатели и сомалийските защитници на правата на човека, които настояват за освобождаването на Данка.

Но къде е нашата държава?

На въпрос защо българската държава се е отказала да преговаря за живота на Данка Пачова Горанов уточни, че грижата за нейното освобождаване има френската организация “Действие срещу глада”, която я е изпратила там.

И сега, както с медиците ни в Либия, българските власти забравят своите граждани, когато идват избори.