Размишления след срещата ми със Соломон Паси

Казахме и стана. Видяхме се с г-н Соломон Паси, шеф на комисията за външна политика. След извиненията на г-н Паси за изявлението му, че блогърите са “простаци”, последва среща с блогъри. И така, аз, Марфи, Събина, Мила и Ган се озовахме в Народното събрание на Република България. Тъй като те ще разкажат подробно за срещата, вероятно, аз ще разсъждавам най-вече върху разменените думи между мен и г-н Паси относно Близкия изток.

narodno subranieСъзнавах, че пред мен седи човек, който проповядва атлантическите ценности и, че вероятно ще има определено мнение за арабския свят. Но бях изненадан. Въпреки възгледите си, г-н Паси подходи много дипломатично относно темата, като в последствие стана приятен разговор.

Не исках във времето, което е отделено за нас да занимавам всички с израело-арабския конфликт, затова центърът на диалога бяха българо-арабските отношения. Те, като такива, спират активността си след 1989г. Докато на власт е БКП и Живков, отношенията с арабските страни (най-вече със Сирия, Египет, Йемен, Алжир, Либия и Ирак) са в разцвет. Икономическия обмен между страните е на висоти, като в моменти дори СССР няма подобен успех. Това се дължи и на факта, че още от миналото арабите таят топли чувства спрямо България.

Соломон Паси сподели, че една от грешките на България е, че е загубила връзките си с арабските страни, тъй като е имало не само икономически изгоди, а и политически. Според него тези отношения са започнали да се активизират отново през последните години, като роля за това има и Симеон Сакскобургготски и неговите връзки с мароканското кралско семейство. Според мен наистина в последните две-три години отново България подобрява и търси контакти с арабския свят. В миналото България е изнасяла машини най-вече, в замяна е вкарвала жито от Египет и Сирия.

Днес България може да донесе политически дивиденти на арабските страни, като член на ЕС. Арабският свят може да предложи на българските производители един огромен пазар, който включва ислямския свят, като цяло. Пример е фирма “Градус”, най-големият производител на птичи продукти, която изнася огромна продукция за Сирия.

Друга тема, която успяхме да засегнем е и либийският въпрос. Ролята на арабските държави, които бяха в конфликт с Муамар Кадафи (отказал съдействие на Арабската лига) беше решаваща в решаването на делото с българските медици. Г-н Соломон Паси сподели, че арабската общност значително е притиснала либийския лидер, като аз от своя страна посочих за пример сирийските вестници, които желаеха делото да се прекрати възможно най-бързо. При решаването на този случай дейно участие имаше емирът на Катар, за който се твърди, че е платил 460-те млн. долара за свободата на сестрите, и който неотдавна(15 април 2009г.) даде по 5000 евро на медиците, като подарък.

С това темата за арабския свят беше завършена. Сигурен съм, че ако имахме още време, щяхме да обсъдим още аспекти на проблема. Аз съм доволен от разговора си с г-н Соломон Паси, тъй като освен важните вътрешни проблеми, засегнахме и тези, които читателите на Интидар очакват да се обсъждат. Благодарим на г-н Паси за отделеното време и гостоприемство и аз лично се надявам, че занапред няма да се налага да прибягва отново до услугите на блогърите.

Update!

Comments are closed.