Свободна Палестина?

По време на разговорите си с Махмуд Аббас, Барак Обама подкрепи каузата за свободна палестинска държава. Идеята за Свободна и Обединена Палестина е на път да се осъществи. Но дали?

Президентите на САЩ винаги са говорели много по този въпрос, но действията им са били ограничени. В този конфликт последна дума има Израел, тъй като силите му са най-големи.

Сценарий 1

Ако Израел се съгласи да съществува свободна Палестина, то в страната ще започнат процеси, които могат да разклатят Кнесета. При съгласие на Израел да освободи определените за палестински територии зами, състоянието на Израел вътре в него ще е напрегнато, тъй като много националисти няма да са съгласни. Вероятно привържениците на Ерец Израел ще протестират спрямо решението за Палестина и напрежението ще стигне своята връхна точка. Може да се стигне и до атентати насочени към членове на правителството, какъвта беше случаят с Рабин, застрелян, заради желанието си да се съгласи за Палестина.

Съгласието на Израел ще доведе до създаването на Палестина. Интересно е какво ще последва след това – дали враждуващите и ламтящи за власт фракции в Газа и Западния бряг ще се обединят или ще има раздори.

Арабският свят ще приветства създаването на Палестина. Повечето арабски страни ще се надпреварват в изграждането на новата държава- проекти за инфраструктура, жилища, работни места и т.н. Това също може да доведе до конфликти.

Сценарий 2

Израел отказва да признае Палестина. Продължават строежите на нови заселнически жилища, което довежда до ескалация на напрежението. Палестинските фракции продължават борбата си, като може отново да се стигне до самоубийствени атентати в Тел Авив, Йерусалим и други градове.

От своя страна, националистите в Израел ще се активизират от тези действия на палестинците и се стига да сблъсък. Арабските държави също се дистанцират все повече от идеята за мир с Израел.

И в двата случая може да стане нещо, което сме виждали вече. И в двата сценария може да се стигне до конфликт, независимо от какво естество. Националистите в Израел ще приемат единствено идеята за Велик Израел, което не включва признание на Палестина.

От своя страна арабските страни на двата полюса. Сирия и държавите около неайната политика ще искат признание на Палестина, тъй като може да се реши и въпросът за Голан. Определено, ако Израел признае палестинските територии, Сирия ще иска част от Голан да бъде върната на Сирия. Вторият кръг са държавите, които са управлявани от правителства, зависими от конфликта между евреи и араби. Това са С.Арабия, Йордания и т.н. страни, чиито правителства са марионетни. Спиране на конфликта означава и спиране на продажба на оръжия и н.н. неща, които сега се пласират.

При всички случаи, конфликт ще продължава да има, защото това е важно за държавите в района. Максимата, че мирът не е изгоден на никой, важи с пълна сила.

16 Replies to “Свободна Палестина?”

 1. Хубаво Палестинска държава нека има… обаче едно не разбрах, какви са претенциите за територията която ще заема? Както от самото начало територията бе разпределена, или става дума за тези територии които са под автономно палестинско управление в момента ? Или….

 2. Хубаво Палестинска държава нека има… обаче едно не разбрах, какви са претенциите за територията която ще заема? Както от самото начало територията бе разпределена, или става дума за тези територии които са под автономно палестинско управление в момента ? Или….

 3. Териториите са тези, които са в момента -Западния бряг на р.Йордан, Ивицата Газа и арабската част от Йерусалим.

 4. Може да стигнат до някакви уговорки, но без Йерусалим. Ако отстъпят чатта от Йерусалим,яко ще ми паднат в очите…

 5. Може да стигнат до някакви уговорки, но без Йерусалим. Ако отстъпят чатта от Йерусалим,яко ще ми паднат в очите…

 6. Ако аз бях щях да им дам целия Йерусалим, но щях да го запаля преди това….Както и да е. Няма да се дадат без Йерусалим, там е проблемът. От своя страна Нетаняху каза, че Израел няма да отстъпи от своята част.

 7. Е добре ,че не си ти .Но можеш да приложиш идеята си в Мека примерно . 😉
  Естествено,че няма да дадат Йерусалим. Ако го дадат- плюя и на израелски управници и на Мосад и на сичко .

 8. Е добре ,че не си ти .Но можеш да приложиш идеята си в Мека примерно . 😉
  Естествено,че няма да дадат Йерусалим. Ако го дадат- плюя и на израелски управници и на Мосад и на сичко .

 9. О, мога,ако бях световен деспот.За мен идеята за свещени градове е абсурдна.

 10. Всъщност нямам против свещените градове. Ако чевек е вярващ няма лошо в това да изпитва по-голямо уважение към град символизиращ нещо и обвързан с религията му. Пратих те в Мека ,защото не уважавам политиката на исляма в най-чистата му форма. Там където Корана е конституция. А за Мосад не ги плюя,не мога да отрека,че са едно от най-добрите разузнавания в света. Може би само КГБ може да ги конкурира. Евала!

 11. Всъщност нямам против свещените градове. Ако чевек е вярващ няма лошо в това да изпитва по-голямо уважение към град символизиращ нещо и обвързан с религията му. Пратих те в Мека ,защото не уважавам политиката на исляма в най-чистата му форма. Там където Корана е конституция. А за Мосад не ги плюя,не мога да отрека,че са едно от най-добрите разузнавания в света. Може би само КГБ може да ги конкурира. Евала!

 12. Я пак ? Православни или не , религията ни не оправдава побоя над жени и ако някоя жена бъде изнасилена няма да я пребием от бой защото си го е изпросила изнасилването като е говорила с мъже които не са и роднини 😀 А ако забравяш може да си записваш !

 13. Я пак ? Православни или не , религията ни не оправдава побоя над жени и ако някоя жена бъде изнасилена няма да я пребием от бой защото си го е изпросила изнасилването като е говорила с мъже които не са и роднини 😀 А ако забравяш може да си записваш !

 14. Библейската история не е достатъчно основание да тръгнеш да унищожаваш цял един народ, живял по тези територии в продължение на хилядолетия, изградил свои традиции и култура, които трябва да бъдат уважавани като всяка една друга традиция и култура. Няма значение в пределите на коя държава ще остане Йерусалим – той е прекрасен град с много исторически и културни ценности, които трябва да се пазят и съхраняват. Аз съм за мира навсякъде по света и съм против експанзивната политика на Израел, където се нарушават човешки права и международни спогодби.

Comments are closed.