Евроизборите и параноята в Атака

Избори са. И когато идват винаги ни заливат с какви ли не послания. Посланието на партия Атака е ясно. Да се спре турцизацията на България, каквото и да значи това.

Смятах, че няма да пиша за тази реклама, защото ще се намеся в спора между турци и българи, но след потретен преглед, просто не се сдържах. Та искам да ви я покажа, макар, че може да сте я видели вече по телевизията.

Макар да не ми е ясно какво означава “турцизация”, т.е. не знам кое да гледам, като такова действия. Турците ли са станали повече? Или нещо друго, не знам, но на мен ми се струва, че са има впредвид да се спре “ислямизацията” на България, не турцизацията. И тук вече не съм съгласен. Аз доказателства за ислямизация не виждам. Освен предизборна параноя, разбира се. Нямам против национализма. Напротив -много приятели са такива и не се срамувам от тях. Но…

…Но- не ми допадат кадрите, на които се виждат известни европейски места, като Биг Бен и Айфеловата кула в Париж, които се превръщат в джамии. Не ми допада, защото ми е леко обидно. Плюйте по турците, но по религията не е редно. Обвързаването на една религия с един единствен народ според мен е грешно, затова има толкова проблеми дори тук в България.

Факт е, че думи, като “турцизация”, “ислямизъм”, “антиислямисти” и подобни, носят пари. Никой не може да ме убеди, че това не са най-ползваните думи в предизборни кампании, особено в Европа на десните. Наслагване на страх, че лошите мюсюлмани ще завземат Европа и цивилизацията отива на кино.

Всички десни партии използват този подход, защото в днешно време ислямът носи пари. Ако мразиш исляма, ти си готин. Друг въпрос е дали и в този случай хората ще гласуват за теб. Смятам, че дори и с тези възгласи, десните партии в Европа отново няма да направят нещо смислено. Дясно партия може да победи само в Израел, защото там има война. С популистки възгласи до никъде не се стига.

Все пак, ако не сте го направили, вижте клипа:

[vodpod id=Groupvideo.2638285&w=425&h=350&fv=vid%3D48105ea6%26autoplay%3D0%26voteEnabled%3Dtrue%26relatedEnabled%3Dfalse%26subsEnabled%3Dfalse]

more about “Атака – Евроизбори 2009 / Vbox7”, posted with vodpod

Comments are closed.