Извънредно:Изборите в Ливан спечелени от алианс "14 март"!?

Изглежда “14 март”, алианс начело със сина на Рафик Харири, Саад Харири, Уалид Джумблад и Самир Джаджа спечели изборите в Ливан. За мен по-лоша новина няма.

Победата на “14 март” означава, че тепърва ще стават сътресения в Ливан. Партиите, които участват в този алианс са главните противници на Хизбуллах и Сирия. Очаквам още новини.

One Reply to “Извънредно:Изборите в Ливан спечелени от алианс "14 март"!?”

  1. Защо да е лошо за теб специално? Като сириец ли?
    Сирия никога не е била положителен фактор в Ливан, а го е използвала както намери за добре. По този въпрос две мнения няма 🙂
    Сегашните избори, както винаги, ще създадат вълнения в Ливан, поради най-голямата конфесия там – шиитите, чиито представители са Хизбуллах, а те загубиха. Сългасно Националният Пакт от 1943г., който не е променян, на тях им е отредено маргинално място в политиката – председател на парламента, плюс някои заместник-министерски постове.

    Според мен, ключът към едно относително стабилно правителство в дадената ситуация би било “помирение” на управляващите с Хизбуллах и склонност към компромиси и от двете страни. На Ливан му трябва най-вече единение, а нови вътрешноконфесионални конфликти.

    Друг въпрос е, че принципът на разделя на властта, базиран на последният официално проведен цензус от 1932г. трябва да се промени, но изглежда маронитите още не са “узрели” за такава промяна.

Comments are closed.