Мои впечатления за интериора на арабския дом

Различните арабски държави имат и резличен бит на населението. Въпреки това, има някои общи черти, които може да забалежите навсякъде в арабския свят. Такава черта е мебелировката примерно. Има един тип мебели в стаите, които може да видите навсякъде.

Арабите в същността си обожават да си почиват, да мързелуват. Ето защо не биха могли да имат нещо неудобно, на което да се излежават. Ето защо в стаята за гости (най-често) са разположени и най-удобните мебели. Един от тях е типичният ориенталски диван:

Той е нисък, с много възглавнички. На места може да го срещнете и под името  “отоманка”. В гостните, които ги има във всяка къща, тъй като гостите са най-важното нещо за арабското семейство, може да видите разновидности на отоманката.

PICT0259
Личен архив

Вкъщи обзавеждането и типично за арабските домове, които са възприели елементи от австрийските мебели, с орнаментика на Ренесанса – тежки, стилни мебели, подходящи за по-просторни места.

P7010292
Личен архив

В домовете може да видите различни декоративни елементи, като свещи, броеници, арт предмети в ярки цветове. Държа да подчертая, че ярките цветове са важни за арабския дом. Ориентът се характеризира с цветното и често домовете са или чисто бели, или много цветни. В апартаменти, които съм посещавал, присъства често и огледалото. Вкъщи също имаме голямо огледало в хола и коридора. Така се създава чувство за пространственост и свежест.

Личен архив
Личен архив
Личен архив
Личен архив
Личен архив
Личен архив

Различни видове миндери (кушетки) има и в заведенията, и в къщите. Те също са придружени с типичните възглавнички. Най-често на тях хората се облягат, докато пушат наргиле или пият кафе. В заведенията може да видите често подобни кътчета.

Личен архив
Личен архив
Личен архив
Личен архив

Традицията да се яде на земята и масичката да е малко над пода идва от схващането, че човек не трябва да седи по-високо от хляба.Именно заради храната е дошла и тази традиция. Може да я видите освен в арабските страни, също и в Турция и Иран. Интересното е, че в България до началото на XX в. е имало също такава традиция да се яде на пода. Много рядко ще видите хора да ядат по улицата. Не е прието добре. Смята се, че е нездравословно да се храниш прав. Затова мебелировката е важна за спокойствието по време на обяд, вечеря и т.н.

Личен архив
Личен архив

Ето защо, ако искате да ядете по традиционен начин в арабска страна, намерете заведение, където ще седите на ниски мебели, а масичките са най-много на 15 см. от пода.

Повечето арабски домове имат по няколко стаи- една гостна, една до три спални стаи (една, от които е за гости), хол, кухня. Кухнята често е голяма и отделена добре от другите помещения, за да не влиза миризмата на готвено. По принцип гостната е най-голямата стая, тъй като уважението към гостите е на най-високо ниво. Разбира се селските къщи са по-просторни и имат по няколко допълнителни стаи. В градовете традицията се спазва взависимост от възможностите.

В крайна сметка, ако не ви се нрави да се излежавате почти на земята, винаги може да отидете в другата стая, където има високо легло или диван. В домовете, които съм разглеждал, има и двата типа мебели – традиционни и европейски. Препоръчвам все пак да опитате.