Американците си отиват, бомбите остават

Ирак поема по нов път. Дали? Американските войници се оттеглят от улиците и градовете на Ирак. Президентът Обама започна да изпълнява обещанията си. И въпреки това Ирак тепърва ще навлезе в криза, според мен.


Още на следващия ден, когато иракските сили взеха под свой контрол управлението на сигурността, в Киркук бомба уби 40 души. Това определено не е “тръгване по нов път”.

Барак Обама заяви, че:

“Виждаме, че насилието в Ирак ще  продължи. Виждаме го в атентата днес в Киркук.”

И още:

“Бъдещето на Ирак е в ръцете на иракския народ и иракските лидери трябва да вземат  решителни мерки за решаването на някои политически въпроси.”

Кореспондентът на Ал Джазира Хода-Абдел Хамид съобщава, че напрежението се усеща навсякъде. Американските войници оставят зад себе си едно напълно неспособна да се справи с вътрешните си проблеми държава. Народът на Ирак вижда враг във всеки – съсед, приятел, роднина. Защото не се знае дали може да се има доверие на иракските сили.

Наистина американските сили бяха окупаторски. Те разрушиха Ирак, когато навлязоха под глупав предтекст. Сега си тръгват. Но иракчаните не са готови да защитават мира в държавата. Ирак е изправен пред много проблеми: кюрдите на север, отношенията с другите арабски страни, иранското влияние върху иракските шиити, напрежението между всяка една от групите. Заминаването на американските сили идва в момент, когато всички тези фактори не биха могли да бъдат овладяни подобаващо от иракските сили.

София, България

Comments are closed.