Убиецът, когото Германия игнорира

Алекс У., човекът убил Маруа Ел-Шербини в Дрезден, е безработен руснак с немски произход, роден в Перм. Единствено това се знае за него.

Първата новинарска агенция, която съобщи за смъртта на египтянката бе Guardian, последваха публикации в други големи европейски всекидневници.

В статиите се споменава, че причината за убийството е разпра за детска площадка. Не се споменава, че жертвата е мюсюлманка. Не се споменава, че когато Маруа е искала дедето й да се качи на катерушката на детската площадка, убиецът е нарекъл жената “мюсюлманска кучка”, “терористка” и “ислямистка”.Маруа Ел-Шербини завежда дело. В съда е убита зверски.

marwaУбийството предизвика масови демонстрации в европейските градове. Хиляди египтяни излязоха по улиците, за да защитят паметта на своята съгражданка. Изведнъж Германия се оказа, че не е толкова демократична, колкото я изкарват. Ислямофобия? Къде? При нас? Невъзможно!

Най-смущаваща е липсата на чувство за реалност, за интерес в немското общество, спрямо това, което се случва изобщо в страната. Маруа е работила в аптека в Дрезден, а съпругът й в  Max-Planck-Institut. Защо никой от колегите им не се е обадил по случая? Никой не е казал за какво е станало убийството. А причина има. Немският вестник Der Tagesspiegel в статия по случая отбелязва, че в съда Маруа пита съда: “Можем ли всички ние да живеем тук?”. Тогава Алекс У. заплашва с думите: ” Когато НДП дойде на власт, ще се сложи край на това.”

Журналистите могат да си припомнят, че избирателите осигуриха 5,1% подкрепа за НДП в Саксония през 2008г. Немските вестници могат да припомнят на читателите си, че близо 50% от немците в Източна Германия и част от Западна подкрепят възгледите на Национал-демократическата партия на Германия.

Същите журналисти могат да попитат защо в съда не се споменава религията и националността на Маруа? Това е най-важният елемент в делото. Но нито в съда, нито в медиите се споменаваха тези факти. Едва седмица след случая, германците се престрашиха да говорят за случая с истинските думи.

Мълчанието на немските власти не довежда до нищо хубаво. Обществото всъщност се тресе след случая и мнозина си задават въпроса дали европейското общество е толкова толерантно, колкото се показва по телевизията. Другият въпрос, който си задавам е, колко ще е безопасно сега за немските туристи в Египет?

20 Replies to “Убиецът, когото Германия игнорира”

 1. Повече от странно!
  Едва Вашата публикация ми насочва вниманието към случая. Разбира се, аз не съм показател, но не съм срещнал масирано обсъждане на случая – вкл. и в есперантските сайтове. Днес ще се поровя.

 2. Ще се радвам, ако споделите информация от вашето търсене. Случаят не се дискутира много в медиите, заради характера на убийството. Реално, обаче, станаха много демонстрации не само в Европа, но и в Близкия изток.

 3. Руслан, сигурна съм че сте прав. Това е зверско убийство. Извършилият го не е човек. Тук вече за европеец не става дума, сатва да уъма за човека като такъв.
  Защо обаче досега ,във Вашият блог, не видях статия, която да осъжда ислямският екстремизъм?! Когато режат глави и ги показват по телевизията…Това какво е? Не съм против исляма. Прочетен коректно, Коранът е текст, който пропявадва Любов. Библията – също.
  Въпросът е : Как да се избавим от малоумниците, които тълкуват Библията и Корана, като Дявола и Сатаната>

 4. Поклон пред паметта на момичето, заплатило с живота си за неразбирателството между две религии, които неизбежно раждат религиозни фанатици.
  Тя и Детето трябваше да живеят!

 5. Блага, има достатъчно блогове и сайтове, които да осъждат ислямския екстемизъм и тероризъм. Аз също съм го правил няколко пъти, тъй като не зачитам това да е лицето на исляма.

  Може да видите тази статия, където осъждам не само ислямизма, а и арабските лидери: http://ruslantrad.wordpress.com/2008/11/24/liderite-trqbva-da-se-zasramqt/

  Обаче не се обръща внимание на християнския екстремизъм, който залива също толкова силно Европа, както и ислямският. Решете дали съм прав или не, но фактът е, че жената е убита заради религията си.А хора, като убиецът има МНОГО.

  За статистиката, взех данните от в-к “Гардиън”, проучване на Friedrich Ebert

 6. Екстремизмът- ислямски, християнски, или който и да е е отвратителен. Аз поне, го осъждам във всичките му форми. Но в един момент се получва “Танто за кукуригу”. Не знам до колко ти е известен този идиом, но всеки трябва да участва адекватно в усилията ни да постигнем мир на всяка цена. Независимо от религиозната принадлежност, и това, което ни внушават още от раждането ни. Трябва да осъзнаем, че преди да станем принадлежни на дадена религия, сме преди всичко Хора!

 7. ” Ислямофобия? Къде? При нас? Невъзможно! ” Това не е масова ислямофобия – това е проява на ненормалници . Стига с преувеличения …

  Това което се е случило трябва да се разгледа първо от човешка гледна точка защото каквито и да сме -будисти ,християни ,мюсюлмани и всие -ние всички сме хора на този свят -тук и сега. Никой няма правото да отнема човешки живот по каквито и да е причини . Естествено трябва да се обърне внимание и на мотивацията в случая – непоносимост към етнос , националност и религия. Въпросът е принципен , но ранен от не безоснователната омраза към исляма слагаш акцента по такъв начин ,че се объркват нещата. За теб май е по важно ,че видиш ли се проявява омраза към исляма , а след това че жената е убита.

  Защо го преписвате на християнски тероризъм, само не можах да си обясня . Това животно явно мрази арабите и исляма , но не се обосновава на някоя друга религия , а и да се обосновава -в християнството за разлика от исляма няма предпоставки за това- говорили сме вече.
  Руслане , ти може да не зачиташ лицето на исляма за такова, но ти си изграждаш в представите едно лице и си го харесваш него. Не обичаш да говориш за истината , и в крайна сметка си прав , в повечето случаи истината боли.

 8. По дяволите! Наистина, не ми е приятно да говоря по този начин, но сега няма какво да кажа! Един път поне спрете да говорите за исляма! Един път поне се съобразете с това, че един човешки живот е прекършен, загубен, че цяло семейство губи, защото някакъв идиот мразел исляма и мюсюлманите!

  Аз се отказвам да коментирам, огорчен съм!

 9. Руслане , защо тогава го пускаш това щом исляма няма значение?! Защо не пусна когато един баща -саудитски арабин – зверски уби собствената си дъщеря , като преди тва и отряза езика само защото тя е станала християнка – а той явно мрази християнството!
  Нима животът на това момиче е по- евтин от живота на тази жена ?! Нима жестокостта е по-малка ?! Нима нейният живот не е бил прекършен и загубен завинаги ?!
  Болката и страданието не могат да се мерят и сравняват – на кой-му е по голям !
  Да по дяволите- по дяволите двойният ти стандарт ! 😉

 10. Екстремизмът е отвратителен. Във всичките си форми! Но той се проявява не само, когато има смърт. За мен прозира дори и при формата „а вие защо биете негрите”.
  Прозира и при това медийно затъмнение в света по въпроса.
  Не ни отърва на християните да го коментираме. Иначе сме против екстремизма – разбирай друговерския, другоетническия, другонационалния! Нашият не е екстремизъм, а само изцепка, ама пък „вие защо…”
  Порових из нета. На фона на подобни случаи (вкл. и с Неда) може да се каже пълна тишина. Ето два линка, от които става ясно:
  http://www.guardian.co.uk/world/2009/jul/07/german-trial-hijab-murder-egypt
  http://en.wordpress.com/tag/marwa-el-sherbini/ – колко блога в wordpress говорят за случая…

 11. Немското правителство е забранило да се говори за случая по медиите.Информацията е от 12 юли.

 12. Какви ти коментари?
  Думите, казани на какъвто и да бил език са излишни.
  Едно дете е без майка.
  Ще бъде отгледано от самотен баща.
  В чужбина. Сред толерантни хора.
  Далеч от корена си.
  Какво хубаво има в това, че ще се ползва от “благата” на развита, хуманна и толерантна Европа?
  Ще се радва ли на справедливото правосъдие?
  Изобщо ще знае ли какво е радост?

 13. Като чета нечии коментари, имам чувството, че у някои хора самото споменаване на думата “ислям” предизвиква може би неосъзната реакция на отрицание и скрита агресия. Иначе не виждам смисъл да се измества фокусът върху ислямски, християнски, джадайски и пр. фундаментализми от това, че в “толерантната и мултиетническа и мултикултрна” Европа продължават да се извършват такива престъпления от омраза, които властта и обществото като цяло цинично и лицемерно се опитват да скрият.

 14. Сърчице, ще издребняваме, така ли 🙂 защото ако издребняваме за жертви на религиозен екстремизъм мога да започна от децата, убивани в Ал-Мара`а до Сребреница. 🙂

 15. И ако за теб фактът ,че има доста сносни прояви на омраза към християните и християнското и в частност доста омраза като мислене в отношенията ислям-друговерци е издребняване – ок !
  И сега като се замисля-защо казваш да издребняваме?! По скоро отбелязваме и конкретизираме- в един миг говориш за животи и как религията няма значение, а в следващия при идентичен случаи в който основното различие е потърпевшата религиозна принадлежност търпяща неприемливост – е издребняване – интересен начин на мислене . Как му се казваше на това… а да -двоен стандарт!
  Аз независимо негативното си мнение към исляма абсолютно не приемам и критикувам и имам негативно отношение към случилото се до Сребреница . Изобщо към такъв вид прояви . Не приемам това което се е случило -категорично и съжалявам за жертвите и семействата им.
  Аз независимо религията си имам и негативно отношение и към избиването на евреи независимо ,че са друговерци. Е дано си схванал позицията ми – независимо какви сме Не на тероризма и най-вече не на тероризма на верска и етническа основа. Мисля ,че се изяснихме относно позиции и мнения , че “чупките в кръста ” ги умееш умело и извърташ често,прибавяйки не обективизъма и натъртеността от истината се получава голям компот.
  И след като подхвана темата за издребняване – хайде да не почваме пак- коя е религията която дава предпоставки и ясна основа за насилие срещу неверниците ?!

 16. Здравейте пак. Руси, по същество Сърчицеъто е права и ще ти посоча къде. Нали ти си автора на статията?
  “Същите журналисти могат да попитат защо в съда не се споменава религията и националността на Маруа? Това е най-важният елемент в делото.”
  В случая коментираме статия, която твърдо подчертава, че това убийство трябва да се тълкува на религиозна основа. След това отдолу виждам цяла редица заявления, че дори за тебе няма значение религията, а човещината. Следователно порицанието към германските съдилища и медиино затъмнение към религиозната страна на случая е най-адекватното. Вместо да ги порицаваш трябваше да ги похвалиш, че са поставили нещата на чисто криминална основа и са се постарали да потушат максимално всичката междурелигиозна и междукултурна взривоопасност на случая. Към екстремизма и радикализма на полуоткачени люде трябва да се подхожда с еднакъв аршин, най-малкото, защото така е практически най-пригодно. Иначе става еврейската история – “нашето нещастие е първа грижа на човечеството, а злото което ние вършим или не сме ние или поне имаме правото, заради злото към нас”.

Comments are closed.