Израел предлага преговори със Сирия,премахват имената на арабски

Публикувано във вестник “Монитор”, 13 юли 2009г.

Израелските власти предадоха на Сирия тайни предложения за възобновяване на преговорите за мирен договор между двете страни, предаде електронното издание “Курсор”.

Предложенията са предадени от президента на Израел Шимон Перес от името на премиера Бенямин Нетаняху, а посредник е президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Предложенията са били предадени по време на визитата на Перес в Азербайджан миналата седмица. А отговорът на сирийците трябва да постъпи не по-късно от края на тази седмица. Според източници в тайните преговори участват най-малко седем държави: Израел, Сирия, Азербайджан, САЩ, Саудитска Арабия, Египет и Ливан.

Междувременно израелското министерство на транспорта съобщи, че ще изтрие арабските названия от табелите на израелските населени места и ще остави само названията на иврит. Както предаде агенция Франс прес, Ерусалим вече ще се изписва на арабски само с транскрипция на ивритската дума “Йерушалаим” и повече няма да се добавя арабското название Ал Кудс (Свещения). В надписите на английски Ерусалим става Yerushalayim, главният арабски град Назарет става Natzrat, Яфа край Тел Авив става Yafo, а Сафед в Галилея става Tzfat. Решението ще се прилага постепенно.

Още през 1949 г. стотици библейски имена бяха дадени на израелските селища, построени на мястото на разрушени арабски села, припомня АФП. Тогавашният премиер Давид Бен Гурион беше написал: “Трябва да махнем арабските имена по политически причини, точно както политически не признаваме на арабите правото да притежават страната.” През януари 1968 г. израелското правителство реши Западният бряг вече да се нарича Юдея-Самария.

Comments are closed.