Подписите за "Набуко" са факт.Какво следва?

Подписите за “Набуко” са вече факт. След няколко години би трябва да бъде завършен и на практика България да получи газ от втори източник, освен Русия. Целта е да се олекоти зависимостта й от руския газ. И все пак…

Nabucco_pipeline

Въпреки суперлативите, които се хвърлят за “Набуко”, аз също бих искал да изкажа мнението си. Като идея е добра. Газ от друго място, освен Русия, е добре дошъл. Особено от Близкия изток, където е и с добро качество.

Някои неща притесняват около проекта. Турция иска да изкупува газ от други две страни (Туркменистан и Азербайджан) и да го препродава в Европа. Това не ми се струва добре от гледна точка на сътрудничеството. По-лошото е, че Русия също иска да изкупува газта на Туркменистан и Азербайджан, макар последните две държави да упорстват.

Турция има добро лоби в обществото на тези страни и го използва добре. Не са тайна връзките, които имат Туркменистан, Азербайджан и Турция. Заради интересите на Русия, обаче, “Набуко” може да бъде застрашен, като изпълнение. Аз лично очаквам руснаците да пречат на работата.

От друга страна е въпросът за Иран. Държавата с едно от най-големите находища на газ в Близкия изток (Южен Парс, чийто газопровод минава през Турция към Гърция, за Италия) ще иска също дял от “Набуко”. Лошите отношения с Европа и САЩ връзват ръцете на Иран, тъй като ЕС и Вашингтон няма да позволят участие на ирански газ в проекта. Това означава да предоставят още един начин Иран да се спонсорира. Условието на Европа и САЩ е аятоласите да се откажат от ядрената си програма. Което лично за мен е неизпълнимо.

От своя страна Турция настоява, че газта на Иран е важен елемент в “Набуко”. И са прави, с оглед на находищата.  (Тази част от публикацията бе премахната, като жест към всички,които ме разубедиха в мнението ми, че българите гледат лошо на Близкия изток.Благодаря на всички ви!)

Дали ще стане сблъсък между членове на НАТО, като Турция и САЩ? Дали Русия ще спъва изпълнението на “Набуко”? България ще бъде ли въвлечена в сблъсъка на интереси?

Отговори на тези въпроси ще получим тепърва.

5 Replies to “Подписите за "Набуко" са факт.Какво следва?”

 1. Ruslane, nikoi v bg ne go pritesnqva otkude idva gaz, ako dostavkite sa sigurni i ot predvidim partnior. Losho si se zabludil che nqkoi ima neshto protiv izbroenitite durjavi, osven Turciq, ili pone mi se struva naivno 🙂

 2. Аз обобщавам мнения. Т.е. чувал съм както само срещу Турция, така и срещу Ирак и Египет.Да не говорим за Иран. Длъжен съм да представя всички мнения 🙂

 3. По времето на комунизма ние си сътрудничихме много с Ирак, българския народ е доста специфичен. Щом е за приятелство и сътрудничество – винаги сме отворени към всеки, за жалост много сме си патили от това, но това е друг въпрос. По-добре Ирак, отколкото подлите руснаци, защото при арабските народи има една лоялност и коректност, която пияните казаци не знаят какво е. Ние няма защо да мразим иранците – ние с тях сме били много “гъсти”, а и сме от една група народи – индо-европейските.

  Ако трябва да съм конкретен обаче, не очаквам нищо добро от този проект и то заради нас самите.

  Пс. Ето една моя публикация за българското знаме, в което става въпрос и за общото ни с някои арабски народи, с които спадаме в индо-европейската арийска група, а знамената ни са бяло-зелено-червено, защото тази комбинация от цветове си има свое значение при нашите народи:
  http://luba4ko.wordpress.com/2009/07/15/zname/

  Поздрави!

 4. Пропуснал си опитите на Турция да изнудва ЕС с Набуко, които предизвикаха доста остри реакции например в Германия.
  Аз лично съм скептична относно Набуко-без Иран няма достатъчно газ, а Иран в момента няма как да участва; Финансирането също не е съвсем ясно; Турция се опитва да изтиска каквото може от ситуацията, което е нормално, но те го правят по един доста груб начин;Основната движеща сила за проекта е САЩ, което си има и своите недостатъци.

  В крайна сметка, не съм сигурна дали при поведението на Турция в момента е подходящо Европа да зависи от тях. Освен това проектът е все още далече от започване на строеж-честно казано не знам какво точно значи това споразумение, което подписаха в Анакара(то никой и не обясни) и много ме изненадаха, че изобщо стигнаха до там, но все пак, да не се изхвърляме-от тук нататък започва работата. А Южен поток е малко по-напред и ако новото ни правителство не го прецака има шанс да стане доста бързо. А ние имаме най-голяма интерес от това, защото следващият път, в който Русия и Украйна се скарат, пак ние ще го отнесем.

  И за да е ясно, изобщо не съм против проекта, защото ще взима газ от Близкия Изток-това са пълни глупости-кой в България ще има против изобщо? Имаш много погрешно виждане за страната ни-предразсъдъците са само за по телевизията. Близък или Далечен Изток, бизнесът си е бизнес. Против проектът съм, защото отново се опитва да поляризира отношенията ЕС-Русия, точно когато те бяха започнали да се пооправят-с пропаганда, вражески проекти и не знам си какво. Както казах бизнесът си е бизнес, когато една страна доставя огромно количество от ключова суровина, отношенията трябва да са поне уважителни. А те го изкарват едва ли не все едно Русия ги бие да й взимат газта. Като не искат да купуват, да не купуват-някой пречи ли на ЕС да инвестира във възобновяеми източници? Не. Освен това те определено имат потенциал да заместят газта. Но страните членки предпочитат газ и невт. Ми като го предпочитат, да престанат да се държат с Русия като с враг и да започнат да я възприемат като бизнес-партньор. Стига с тия глупости от Студената война.
  Същото мога да кажа и за Турция като партньор и за арабските страни. Според мен нещата трябва да са ясно разграничени. Щом някой ти продава нещо, от което ти имаш нужда, значи няма нужда да истерясваш.

 5. Благодаря за мнението! 🙂 Смятам да махна онази част за имането на против, убеди ме, че не е правилно.

Comments are closed.