Подписите за "Набуко" са факт.Какво следва?

Подписите за “Набуко” са вече факт. След няколко години би трябва да бъде завършен и на практика България да получи газ от втори източник, освен Русия. Целта е да се олекоти зависимостта й от руския газ. И все пак…

Nabucco_pipeline

Въпреки суперлативите, които се хвърлят за “Набуко”, аз също бих искал да изкажа мнението си. Като идея е добра. Газ от друго място, освен Русия, е добре дошъл. Особено от Близкия изток, където е и с добро качество.

Някои неща притесняват около проекта. Турция иска да изкупува газ от други две страни (Туркменистан и Азербайджан) и да го препродава в Европа. Това не ми се струва добре от гледна точка на сътрудничеството. По-лошото е, че Русия също иска да изкупува газта на Туркменистан и Азербайджан, макар последните две държави да упорстват.

Турция има добро лоби в обществото на тези страни и го използва добре. Не са тайна връзките, които имат Туркменистан, Азербайджан и Турция. Заради интересите на Русия, обаче, “Набуко” може да бъде застрашен, като изпълнение. Аз лично очаквам руснаците да пречат на работата.

От друга страна е въпросът за Иран. Държавата с едно от най-големите находища на газ в Близкия изток (Южен Парс, чийто газопровод минава през Турция към Гърция, за Италия) ще иска също дял от “Набуко”. Лошите отношения с Европа и САЩ връзват ръцете на Иран, тъй като ЕС и Вашингтон няма да позволят участие на ирански газ в проекта. Това означава да предоставят още един начин Иран да се спонсорира. Условието на Европа и САЩ е аятоласите да се откажат от ядрената си програма. Което лично за мен е неизпълнимо.

От своя страна Турция настоява, че газта на Иран е важен елемент в “Набуко”. И са прави, с оглед на находищата.  (Тази част от публикацията бе премахната, като жест към всички,които ме разубедиха в мнението ми, че българите гледат лошо на Близкия изток.Благодаря на всички ви!)

Дали ще стане сблъсък между членове на НАТО, като Турция и САЩ? Дали Русия ще спъва изпълнението на “Набуко”? България ще бъде ли въвлечена в сблъсъка на интереси?

Отговори на тези въпроси ще получим тепърва.

Comments are closed.