Мезе от Сирия: "Баба Гануш"

В Сирия може да го чуете и като “Баба ГануЖ”, но все пак го запомнете, като “Баба ГануШ”.

Това е типично мезе с патладжан, което се хапва общо взето навсякъде из Сирия. “Баба Гануш” се сервира или заедно, или веднага след къббе*. Приготвя се лесно, макар да има малко тънкости относно патладжана.

1 средно голям патладжан

1 супена лъжица сок от нар (продава се в арабските магазини)

2 супени лъжици натрошени орехи

2 супени лъжици ситно нарязан магданоз

1 малък домат

сол на вкус

Започнете с поставянето на патладжана  директно върху открит пламък и готвя, докато не се опече отвън и стане мек отвътре.

Обръщайте през няколко минути, за да се опече равномерно. Този метод дава на ястието му характерен вкус. Ако все пак не може да го направите така, сложете го във фурна, като търсите същия ефект- изгорял отвън- мек вътре. 15-20 минути са достатъчни.

След като е готов патладжана, покрийте го с фолио за 20-30 минути. Отстранете кожата, тя трябва да може да се маха лесно, а след това смачкайте на каша патладжана (най-добре става с вилица).

Нарежете домата на финни парченца, добавете и останалите съставки към патладжана. Разбъркайте добре, като сложите и малко зехтин.

Разбира се, съставките могат да са много повече от показаните. Всичко по ваш вкус, важно е как ще обработите патладжана. (Thanks Syrian Foodie in London)

Къббе

Comments are closed.