Къде по света се вкарват най-много хора в затворите?

Economist публикува кратка справка на страните, където се вкарват най-много хора на глава от населението.

Америка е на първо място, следвана от Китай, Русия, Бразилия и Индия.*

*публикацията е от 5 май тази година

2 Replies to “Къде по света се вкарват най-много хора в затворите?”

  1. Статистиката е интересно нещо… При милиард население и 33-ма на 100 000, нищо чудно, че като абсолютна бройка на затворниците Индия ще изпревари Турция например, но е очевидно, че в Турция арестите са много повече на глава от населението…
    Иначе – в САЩ става дума за бизнес – затворници нямат право да се обединяват в нещо като синдикати и така да защитават прават си, пък и заплащането на лишените от свобода е многократно по-ниско от минималното на свобода, затова големите корпорации и правителството имат интерес да “турят у затворка” повечко хора за дребни престъпления.

  2. Ами това директно показва какво е нивото на престъпността, но също и на разкриваемостта и съдимоста в тези страни. Така че е малко трудно да се определи в коя държава престъпността е по-висока или пък законите са по-сурови. Но едно е сигурно, в САЩ явно имат сериозен проблем с престъпността. Също както и Русия, където въпреки че мафиотите си живеят живота има доста народ зад решетките.

    А що се отнася за това, че били влизали тия за дребните престъпления, какво – заради кражбите на разните големи корпорации дребните престъпници да бъдат оставени да си крадат, убиват и изнасилват ли?

Comments are closed.