Араби купуват масово имоти в Израел

Един нов тип противопоставяне на Израел се наблюдава отскоро. Богати араби от съседни на Израел страни купуват масово имоти, особено в Галилея. Израелското национално радио, цитирано от The Jerusalem Post, съобщава, че са купени стотици частни имоти.

Photo: Lydia Aisenberg

Фермери и животновъди от областта се опитват да се противопоставят, но силите им не стигат срещу магнатите от Персийския залив. Все по-често мнозина от местните жители са принудени да продават имоти и земя, за да оправят финансовите си проблеми.

Израелската администрация заяви, че не могат да се намесят, тъй като земите са частни, а не държавни. От своя страна министърът на земеделието Шалом Симон от Партията на труда заяви, че това не е в неговата компетенция.

93% от земята в Израел е частна собственост. Това позволява на много арабски бизнесмени да купуват без да се замислят. Често дори не се строи на тази земя. Бенямин Нетаняху изрази мнение, че трябва да се направят бързи реформи, тъй като съвсем скоро голяма част от частните имоти в провинцията Галилия и околните региони, ще се окажат в арабски ръце.

Един от начините на арабските държави да контрират Израел е закупуването на земи в израелски райони. Сделките са напълно честни, тъй като фермерите продават, за да се спасят от финансовата криза, която се чувства все повече в Израел. От своя страна правителствата в арабските държави стимулират подобни покупки.

7 Replies to “Араби купуват масово имоти в Израел”

  1. Трябва да се забрани на граждани от вражески и такива и то недобронамерени държави да купуват земя. Египтяни, йорданци, ОК. Но откъде-накъде от ОАТ, Бахрейн и Катар ще купуват израелска земя? Без значение кой е частния й притежател. Да не говорим за Саудитска Арабия примерно…

  2. Същото трябва да се направи и за чужди граждани да купуват земя в България.

  3. Хич не е. Закупуването на чужди имоти в Израел е целенасочено, така е с всяко закупуване на чужди имоти в еди коя си държава.

  4. Далеч не, имоти се купуват за разни причини. И “чужденци не трябва да купуват земя” не е равнозначно на “чужденци от вражески държави не трябва да купуват земя”. Не виждам защо гражданите на държава като ОАЕ, която е анти-израелска и атни-семитска до дъното си, не допуска не само израелци, но и евреи, в чиито университети се забраняват еврейска автори и чиято управа е гласно антисемитска, трябва да имат право изобщо да стъпват в Израел, камо ли да купуват каквото и да е.

    Това дали едно държава ще забрани от икономически съображения чужденци да купуват земя е отделен въпрос.

Comments are closed.