Речта на Хасан Насраллах

Шейх Хасан Насраллах, лидерът на движението Хизбуллах, отправи предупреждение към Израел по време на речта си по случай 3 години от войната през 2006г. В речта си той заяви, че:

“Ако Израел нападне Бейрут, ние ще атакуваме Тел Авив с всички сили, които имаме.”

В речта си Насраллах засегна и проблемите с алианса “14 март”. А в него стават сътресения. Уалид Джумблад е ключова фигура на “14 март”, той беше един от най-яростните врагове на Хизбуллах, като именно той призоваваше за разоръжаване на организацията. Но напоследък е доста остъпчив в позициите си. Именно в тази атмосфера Хасан Насраллах произнесе своята реч.

В изказванията си той посочи ролята на Хизбуллах в мирните преговори в Доха, когато емирът на Катар събра лидерите на Ливан, за да вземат решение кой ще управлява и какво ще е бъдещето на Ливан, след поредните сблъсъци между враждуващи фракции. Посочи и фактът, че шиитите живеят в мир с друзите, една от големите религиозни групи  в Ливан. Също така стана ясно, че  Уалид Джумблад може би не е такъв враг. Дали така не спасява Джумблад от срама?

Емблемата на "14 март"

Насраллах изказа множество обвинения към лидера на движението “Мустакбал” и водач на управляващата коалиция “14 март”, Саад Харири. Той обвини “14 март” в подбуждане на улични сблъсъци в Бейрут, като заяви, че милициите на Харири се прикриват зад определени фирми и целят дестабилизиране на Ливан.

Определено се усеща отново напрежение в политическите кръгове в Ливан. От една страна седят Насраллах, Мишел Аун и техните подръжници, от друга Харири и “14 март”. Речта на водача на Хизбуллах се очакваше, след като в продължение на няколко месеца след изборите в Ливан, той мълчеше. Сега изказванията му носят нотка на несигурност в Ливан. От години Саад Харири е обвързван със Саудитска Арабия и дори Израел. Убийството на неговия баща Рафик Харири разтърси ливанското общество. Синът му е на път да направи втори трус.  Мнозина се питат дали изборът им “14 март” е подходящ за бъдещето на страната им. Аз лично смятам, че не това е правилният път на ливанците.