В битка за властта в Ивицата Газа

Хамас смачка заплахата от въоръжената група в южния град Рафа, свързана с Ал Кайда, с подход подобен на този, използван от ливанската армия в бежанските лагери преди години. Това действие има двуяк смисъл – от една страна показа воля, че няма да позволи дестабилизация и ислямизация на Газа, от друга отнесе критика заради крайните си действия в джамията в Рафа. В резултат на атаката бяха убити 24 души, а ранените са над 125. И никой не очаква извинение за тези действия.

BBC
BBC

Избиването на екстремистите в Рафа показва, че Хамас са заглижени за нарастването на влиянието на ултра екстремистките групи. Те бяха държани встрани,  докато не атакуваха с конни отряди израелски пунктове по границата преди два месеца. След това дойде и най-голямото предизвикателство, отправено към Хамас – лидерите на въоръжените групи в Рафа призоваха за създаване на Ислямско емирство в Ивицата Газа. Отговорът на Хамас беше ясен и брутален.

От години различни въоржени фракции действат на територията на ивицата, като за по-голямата част от тях Хамас си затваряше очите или ги привличаше към своите редици. Именно една фракция, свързана с клана Дурмуш, базирани в централната част на Ивицата Газа, взе участие в нападението, довело до отвличането на израелския войник Гилад Шалит. Въпреки това, когато клана направи нещата трудни за Хамас с отвличането на кореспондента на BBC Алън Джонсън преди две години, Хамас не се поколеба да използва силите си, за да освободи журналиста от плен.

Миналата седмица Хамас отрече доклад на израелския вестник Haaretz, че десетки чуждестранни терористи са се присъединили към екстремистки групи в Газа и Синай. Някои от тези бойци били ветерани от акции срещу американските сили в Ирак.

Според израелските доклади, много от фракциите провеждат свои учения и контрабанда на оръжия в околностите на Гуш Катиф. Често Хамас прави съюзи с лидери на подобни организации, близки до Ал Кайда, за свои цели.

Но в петък, по време на проповед в джамията Ибн Таймия в Рафа, един от тези лидери, на фракцията “Джунд Ансар Аллах” (Войници на привържениците на Аллах) Абдул Латиф Муса, направи грешка с обявяването на “ислямско емирство в Газа”. Това доведе до реакция на Хамас, нападение и смъртта на на Муса.

Съществуват определени различия между идеологиите на организациите близки до Ал Кайда и тази на Хамас, макар за повечето хора тези различия да са просто нюанси на черното. В редиците на тези организации участват много последователи на салафитското движение в исляма, което се счита за най-радикалната школа, които традиционно призовават за разединение на религия и политика. Въпреки това, Ал Кайда не се свени да насърчава точно обратното, осебено в Пакистан и Афганистан, като членовете й трябва да са ангажирани повече в политиката. През 2007г. желанието за членство в екстремистски групи в Газа  се изразяваше в десетки жители на ивицата. Сега те са стотици.

Една от главните причини за нарастването на броя на тези организации е привидното примирие, което съществува между Израел и Хамас, което доведе до неутрализирането на някои от групировките. Въпреки, че Хамас се нуждае от  време, за да се възстанови от загубите от последната зима, екстремистките групировки правят процесът труден.