Пак…не, по-скоро ОТНОВО за "независимостта" на Facebook

Да си поговорим още за независимия Facebook. След изтриването на фен страницата на министър-председателят на Палестинската автономия в Газа Исмаил Хания, сега администрацията на Facebook премахна и страницата на политическия лидер на Хамас, живеещ в Дамаск, Халед Мешаал.

ArabCrunch
ArabCrunch

За съжаление информацията е закъсняла, тъй като изтриването на фен страницата е станало пред 2 седмици, но не се разчу, както случаят с Хания. На 27 юли т.г. фен страницата на Халед Мешаал имаше 17 000 фена. В новата страница, която се направи сега, те минават вече 3 000.

Е, дали Facebook е независим? Никой не си прави илюзиите, че подобен огромен сайт може да действа сам. социалните мрежи отдавна са проводник на политически интереси. В атмосфера, когато световните медии приковаха вниманието си към Ивицата Газа, а критикиту спрямо Израел се увеличиха значително, след интервенцията през зимата, се прилага подобна цензура.

Администрацията на Facebook е напълно ясно, че нарушава правото на свободно слово, на защитата на лична позиция. Премахването на фен страниците на официални лица, като Халед Мешаал и Исмаил Хания е многозначителен знак. Критиките към най-голямата мрежа тепърва стават силни, а сред арабските потребители, доверието спада значително. Facebook изтри страницата ми за Васил Левски, какво ли остава за палестински водач?

Comments are closed.