Ирак пак се издъни

Сирия отзова посланика си в Багдад след като Ирак направи същото, в знак на протест срещу поредица от бомбени атаки.

-Сирия е виновна!

От Ирак обвиняват Сирия, че укрива бивши лидери на партията БААС, които стоят зад атентати, отнели живота на 100 човека. По-рано тази седмица по иракската Национална телевизия бяха излъчени кадри с изповеди в стил Саддам, в които „атентаторите” признават връзка със Сирия.

Един от тях казва, че изпълнява заповедите на човек на име Саттам Фархан и на крило от партията БААС, ръководено от Мохаммад Юнис ал-Ахмед.

От Ирак настояват Сирия да предаде Фахран и Ал-Ахмед, но чуждестранните дипломати в Дамаск твърдят, че от Сирия са отстранили Ал-Ахмад по-рано тази година.

Може би Ирак трябва да си изясни историята преди да излъчва фалшиви признания пред целия свят. А може би в Багдад страдат от “ливански синдром” – Сирия е виновна за всичко?

По-вероятно е тук да не става въпрос за международна политика, а за вътрешни интереси. Позициите на Нури ал-Малики вече бяха разклатени от нова шиитска политическа групировка, наскоро формирана в Ирак. Те нарочно не допускат неговата партия Дауа, а изборите са едва след четири месеца.

Ал-Макики трябва да се държи твърдо. Така или иначе по улиците на Багдад вече дрънчат оръжия – защо да не го припише на добрата стара изкупителна жертва Сирия.

Действително всичко е за позиции. Нури ал-Малики може би дори не иска лидерите на БААС да се прехвърлят в Ирак. Интересно е мнението на Сами Мубайед, който казва, че за тях е по-добре да са в Сирия. От там биха контролирали десните сунити в Ирак, което е по-добре от това да гният в иракски затвор.

Може би Нури трябва да си припомни дните в Дамаск. Когато Саддам настоя бунтовническите лидери, като Нури, да бъдат предадени, Сирия отказа. Това спаси живота на Нури ал-Малики – както линия, така и политическия. Защо сега Сирия да постъпи различно?

Comments are closed.