Мезе от Сирия:Самбусек

Има едни тестени изделия, които честно казано -обожавам! Чакам специално Рамадан, тъй като по това време на годината се яде най-много. Името на това мезе е самбусек.

Самбусек (sambousek) всъщност е име, което е много широко използвано за този тип тестено мезе. Като цяло това е вид пай, пълен с кайма или сирене. Може да е пържено, но най-често е печено. Други видове самбусек е с различен пълнеж, дори сладък.

Самбусек е много популярно ястие в целия Близък изток. Има ливански, египетски и саудитски версии. Сирийските и иракските евреи също правят самбусек, като казват, че това е старата версия на испанската empanada (800 години не са малко!). Това е толкова популярно мезе, че е стигнало дори до Индия!

Испанска емпанада.

Самбусек се прави от готови кори, така е най-лесно. Аз лично препоръчвам да се направи или купи тесто.Правят се в триъгълна форма. Хапват се най-често към супата, която се прави за закуската в Рамадан (ифтар) .

Аз обичам най-много самбусек с месо, ето защо представям този вид:

 • 1. Мляно агнешко месо -300 грама
 • 2.Голяма глава лук
 • 3. Сол
 • 4.Пипер
 • 5. Захтин (или олио)
 • 6. Две връзки магданоз

Нарежете ситно лука и го пържете на умерен огън, докато омекне. Добавете след това агнешкото месо (каймата) и разбърквайте около 20 минути, докато се сготвят добре. Сега сложете и магданоза и махнете от огъня. Нека се охлади напълно, преди да използвате сместа. Често вместо магданоз се използват борови ядки или орехи.

С корите правите тръгълничета, които пълните със сместа и пържите в много олио или цехтин. Може също така и да се пекат.

Ммм, огладнях! А вие?

8 Replies to “Мезе от Сирия:Самбусек”

 1. Mersi za vkusnata recepta, samo da posocha, che Iftar e vecheryata sled vechernata molitva.
  Ramadaan Kareem!

 2. Здравейте!
  Честит ви Рамадан!
  На мен това малко ми прилича на руските пирожки? баба ми също прави нещо подобно, най-често със смес от сирене и яйца…
  Вкусно, да…

 3. Хора,давайте идеи какво да се готви,4е от сега съм се замислила какво ще ям довечера..

Comments are closed.