Арабските блогъри-от интернет до затвора

В арабските страни има особен тип цензура. В Египет може да застанеш на площада в Кайро, да псуваш колкото желаеш властта, но ако организираш протест, биваш пребиван. В Ливан може да псуваш всички и всичко, освен силните на твоята партия. В Сирия може да говориш за външна политика, за вътрешна- забрави. В С.Арабия не може да говориш за нищо друго, освен за молитви и устоите на уахабизма. В Йордания говориш, но мериш думите. В Бахрейн е същото, като в Йордания, но с по-малко думи.

By SASEEN KAWZALLY and ALEXANDRA SANDELS
By SASEEN KAWZALLY and ALEXANDRA SANDELS

За да си блогър в арабска страна трябва да си  смел. Тези, които пишат за нормални битови теми или имат фотоблогове, нямат проблеми. Но има и друга категория автори, които искат да коментират проблемите на своите държави. Докато в Сирия и Египет свободата на словото започва да се изкачва на друго ниво, макар и много бавно, но в страни, като С.Арабия това е почти немислим процес.

Управляващите в повечето арабски страни има за какво да се крият и да забраняват блогъри да пишат статии относно властта. Много от правителствата са критикувани, че са корумпирани и изпълняват не-арабски интереси, прикритик зад арабска идеология.

Когато саудитецът Фуад Ал-Фархан беше арестуван през март месец 2008 г., заради публикации в интернет, това предизвика трус. Самият известен блогър заявява, че според него е в затвора точно заради определени статии, като “10 известни личности в Саудитска Арабия, които не искам да срещна”. В тази статия Ал-Фархан критикува остро правителството. Малко след това Фуад Ал-Фархан е арестуван и в продължение на седмици никой няма вест за него. Блогъри от Рабат до Дамаск призовават за освобождаването му, като в крайна сметка той е пуснат.

През август 2008 г. блогъри от няколко арабски страни се събраха на среща в ливанската столица Бейрут, за да обсъдят проблемите, свързани с цензурата.

by MENASSAT
by MENASSAT

Тридесет блогъри от Ливан, Египет, Мароко, Тунис, Саудитска Арабия, Бахрейн, Палестина, Ирак, Сирия се събраха за три дни на конференция. Сред най-изявените тогава бяха тези, от ляво на дясно: Ахмад Ал-Омран (С.Арабия), Али Абдел Имам (Бахрейн), Мохамед Абдулах (Сирия), Рашид Жанкари (Мароко), Шахназ Абделсалам (Египет).

Някои арабски блогъри, като Уаел Абас, са допринесли много. Публикациите му за изтезанията в египетските затвори, подкрепени и с видео запаси, доведоха до затварянето на двама полицейски служители.

Уаел Абас , Misr Digital, Египет

“2005 и 2006 г. са това, което тук в Египет наричаме Демократичната пролет. Тогава бях голям оптимист относно блоговете. Ние използвахме всички средства, за да променим нещо. Вярвахме в това. Но опитът ни показа, че почти нищо не се е променило.

В следващите 4-5 години не виждам как блоговете ще станат алтернатива на медиите, пресата, нито на партиите. Но отново опитът ни показва и другата страна – с една искра може да се запали пожар. Успяхме да разбием табуто да се говори за изтезанията в затворите, цензурата, правата на жените и т.н. Дори постигнахме успех, чрез комикси, първите карикатури на президента и семейството му са вече факт. След като не бяха публикувани в големите вестници, техните автори се свързаха с мен и поискаха да ги публикувам в блога си. И стана.”

Ахмад Ал-Омран, Saudi Jeans, Саудитска Арабия

“Измерването на ефекта от блоговете е трудно, защото няма ясни показатели. В С. Арабия едва наскоро можем да кажем, че има ефект. Не очаквам този ефект да е с подобна сила, като в Египет. Двете страни са напълно различни. В С.Арабия няма политическа култура, няма парламент, няма избори. Ние нямаме политика, която хората да обсъждат. Акцентът в С. Арабия е върху социалните въпроси, правата на жените. Ефектът от блоговете е все още ограничен, но се очаква да нарастне, тъй като и потребителите на Интернет се покачиха. Задържането на Фуад Ал-Фархан привлече много хора към блоговете.”

Али Абдел Имам, Bahrain Online, Бахрейн

Резултатът от блоговете в Бахрейн е минимален. Общият брой на бахрейнските блогове е от 200 до 300. Форумите са по-популярни, особено политическите.

Тези форуми са изключително ефективни по два основни начина. Първо, по отношение на политическата жизненост, тъй като в Бахрейн много хора са политически осведомени и това се отразява. Второ, политическите форуми засягат събития, чрез новини и репортажи. Що се отнася до блоговете, няма такива, които са наистина влиятелни в Бахрейн засега. Все пак броят им нараства и се основно средство за изразяване на младите хора.

Блоговете, които имат политическа тематика и еквивалент на функциите на медиите са пренебрегвани. Това е основната грижа за бахрейнските блогъри в момента.”

Мохамед Абдулах, Raye7 W Mishraj3, Сирия

“Трудно е да се определи влиянието на блоговете в Сирия, особено при липсата на точна статистика. Сирийските блогове се влияят от египетските, но приличат на саудитските и бахрейнските по отношение на въздействието, което се оказва над обществото.

Интернет навлезе силно в Сирия през 2001 г. и потребители на световната мрежа все още са малко, като процент. Статистиката показва, че интернет потребителите в Сирия ще стигнат 2 000 000 до 2009 г.
Броят на блогърите е неизвестен, но те определено дразнят правителството. Ако това не беше така, властите не биха цензурарали толкова силно интернет. Повечето блогъри са притиснати от присъди и обвинения, което пък плаши тези, които биха искали да пишат.

Има сирийска блогосфера (те са две – Syria Planet и Almudawen– Интидар е и в двете), която се развива в Сирия и тя следи за нарастването на брой на блогърите. Значително се е увеличил броят на блогъри, които използват повече от един език за своите статии. “

Шахназ Абделсалам, An Egyptian woman, Египет

“Блоговете са много важни в Египет. Първо, те разбиват бариерата, наречена “страх”, която спъва египтяните. Второ, така се насърчават хората, особено младите, да говорят и да изразят себе си.

За мен блогърското движение е чудо. Когато за първи път започнахме, знаехме, че отговорността ще е голяма. Надявам се, че ще продължим да сме катализатор на хората за нещо различно, освен ако нещо ужасно не се случи.”

Развитието на арабските блогове е в една степен буржоазно явление. В много отношения те представят една част от позициите, които народът изразява. В никакъв случай не са глас на обществото в Сирия, Египет, Бахрейн или друга страна.

Факт е, че младежите се увличат все повече да пишат свои публикации в Интернет, независимо, че ги грози заплаха от арест. Вкарването в затвора на мнозина египетски и саудитски блогъри накара техните колеги да се засилят все повече. За мен лично, тъй като и аз съм част от това общество, явлението arabian bloggers е голяма победа, свързана със свободата на словото.