Войната в Йемен е плод на Саудитска Арабия и Иран

С всеки ден, който минава, все повече хора вярват, че войната в Саада е саудитско-иранска игра. Двете страни желаят все повече да се наложат, като регионална сила. И в случая Йемен коства сигурността си, заради тази нужда.

Саудитска Арабия се страхува, че шиитите могат да контролират северните части на Йемен. Ако това стане, шиитското население в южната част на С. Арабия може да се обърне срещу кралството. Освен тези притеснения, саудитците знаят, че вече има една шиитска военна групировка в северната част на Арабия – Хизбуллах. Кралството плаща милиарди долари, за да държи Хасан Насраллах извън управлението на Ливан.

AFP
AFP

От друга страна, Иран се опитва да разшири своето влияние, още повече след успехите сред шиитите в Ирак, Ливан и Бахрейн. Не се говори обаче за милионите сунити, които са останали без контрол в Иран.

Йеменците умират в името на чужди интереси. Избиват се помежду си, за да задоволят жаждата за власт на две държави, които се борят за влияние от години.  Над 5000 души са загинали в продължаващите сблъсъци в Саада, 45 000 са ранени, над 200 000 изселени от домовете им.

В конфликта медиите имат голямо значение. Показването на потиснатите Хути, които искат да се освободят от Йемен е безумие. Реално тази война няма цел. Не се борят за ресурси, не са два народа. В случая борбата е за интереси, но не на йеменците.

Саудитска Арабия и Иран са убедени, че правителството на Йемен и шиитите трябва да се бият. За нищо.

Comments are closed.