Недопустимо: Израелски войници стрелят по репортери!

Не се случва за първи път. Но малко са кадрите, които показват в реално време как международни спогодби на правото и журналистиката биват нарушавани без никакви последствия.

Jacky Rowland е кореспондент на Al Jazeera, един от главните новинарски канали, гледан от цял свят. Не е нужно да казвам значимостта му, особено за това говори и фактът, че мнозина от BBC се прехвърлиха в английската редакция на катарската телевизия.

Jacky Rowland предаваше на живо протестите в палестинското село Билин, което е тормозено от израелски зесалници и войници всекидневно. Лично и аз гледах предаването, когато журналистката беше уцелена от снаряд със сълзотворен газ. Малко по-късно се появи и клип в интернет (всичко става на 4 септември) в канала на Al Jazeera, който аз ще споделя с вас:

Събитието, което журналистката отразява е отказът на израелският министър-председател да спре строежа на нови заселнически поселища на Западния бряг на река Йордан. През последните дни дори бяха приети нови проекти за тяхното построяване. Целта е да бъдат направени преди посещението на американската делегация, която ще разисква именно този проблем.

Като резултат на този отказ, жителите на едно от най-пострадалите селища, Билин, излязоха на протест, който беше силно санкциониран от израелската полиция и армия. В следващия видео файл може да видите репортаж:

Comments are closed.