Друго си е да си британски поданик

Несъмнено да си европеец в днешно време е голямо предимство. Да извършиш престъпление в чужда страна е нещо сериозно, определено. Но така ли смятат британците?

Actualno.Com
Actualno.Com

Да, става дума за оправдаването на Майкъл Шийлдс, който бе съден в България за удара си с камък на барман в Златни пясъци. И преди да се започнах коментарите, че английския съд има правото да го пусне, нека споменем нещо важно.

Тук става дума не само за престъпление, не само за нарушение на чужди и които и да е закони, направено в нетрезво състояние. Говорим и за морал. Английският съд има правото по чл. 12 Конвенцията за транфер на осъдени хора в чужбина да освободи футболния хулиган, ако сметне, че няма достатъчно доказателства. Какво по-голямо доказателство от това, че главата на бармана е разбита и това се вижда явно дори днес?

Не е първият път, когато британците проявяват високомерие спрямо други страни. Нима не говорим вече за проява на високомерие? Защото другото, което може да се каже е неадекватност на съда, а кои сме ние, че да определяме британския съд. Моралната отговорност е голяма. В случая английският съдия можеше да отсъди каквото и да е, но не и да пусне Шийлдс. Министърът на правосъдието на Великобритания заяви, че няма достатъчно доказателство за вината на футболния хулиган. Нека му бъдат предоставени. От българска страна съм сигурен, че са казали достатъчно за инцидента. От своя страна, Англия не показва аргументите, които оневиняват Шийлдс. Не говорим ли за едно откровено високомерие?

Всеки има право да се весели, да пие с приятели и да гледа футбол. Всеизвестна е страстта на англичаните към тази игра. И все пак, това не дава правото на никой да нарушава реда в чужда страна, да се държи вулгарно в курорт (отново в чужда страна) и накрая да не носи последствията за държанието си. Една уважаваща се държава трябва да налага правото си, независимо дали към свои граждани или не. Ех, Шийлдс- защо не се казваш Ахмед, щяха по-бързо да те осъдят. В това ги бива в Лондон.