UNRWA чества своя рожден ден.А има ли повод за радост?

Оригинална публикация на сайта на Европейския парламент.

Г-жа Karen Koning AbuZayd ръководи UNRWA, организацията в ООН, която се занимава с проблемите на палестинските бежанци в Газа, Западния бряг и в съседните държави. Тя посети наскоро Европейския Парламент, няколко месеца преди да напусне поста си в края на тази година. Повод за нас да разговаряме с нея за нейната равносметка за последните девет години работа в организацията.

UNRWA чества шестдесет години от съществуването си тази година. Има ли повод за празнуване ?
Това не е никакъв празник. 60 година бежанци – това наистина не е повод за празнуване. Това е знак, че нещата не са протекли добре при решаване на бежанския проблем, тъй като бежанците си остават бежанци, ако не се постигне политическо решение.
Ние в UNRWA ще използваме  60-та годишнина, за да обърнем внимание на факта, че все още има палестинските бежанци след 60 години, а от друга страна, на това, което самите бежанци са постигнали,  въпреки  че са бежанци.
През ноември 2008 г., описахте ситуацията в региона  като “изключително лоша” Как изглеждат нещата сега?
Мога да повторя същото. Междувременно дойде конфликтът в Газа. Сега имаме нужда от основни строителни материали, за да се възстанови това, което бе унищожено, но материалите не могат да дойдат поради забраните. Ние отделяме много пари за създаване на работни места, подпомагаме хората за поправка на дребни повреди : може да си поправят прозореца на къщата или на болницата и училището, но не и наистина големите неща.
В Западния бряг има някои признаци на икономическо възстановяване, но това не помага на бежанците, или на хората в лагери, или на тези, които са засегнати от  бариерата или от многото други пречки.
ЕС е основният донор на финансова подкрепа за палестинците, Израел е основен търговски партньор. Какво може да направи ЕС за мирния процес в Близкия изток?
Ние вярваме, че ЕС може да оказва много по-голямо влияние върху Израел. Той действително има възможността да работи и с двете страни. Това е трудно, защото има съпротива и от двете страни към това да се върви напред, да се търси компромис, да се разбира гледната точка на другия,  да се седне на масата на преговорите.
Поглеждайки назад към времето, прекарано в UNRWA, кои са основните постижения?
Пристигнах в агенцията преди началото на втората Интифада. Имахме надеждата, че ще има мир, имаше сигнали за това. Имаше период на конфликти, нарастващи конфликти. След Интифадата имаше избори, имаше периоди на надежда, които бяха разбити и нещата се влошиха. Кулминацията на това влошаване е това, което се случи през януари в Газа.
Ние сме горди, че проведохме реформа, която да съгласува по-добре нашата организация  с други организации на ООН.
Имаме 30 000 души местни сътрудници, които привлякохме в по-голяма степен към управленските решения, планирането и обучението.
Какво очаквате от Вашия наследник на поста и какво бихте му пожелали?

Пожелавам му много късмет, понеже сега сме изправени пред много финансови проблеми като  резултат  на световната икономическа ситуация.