Върнете бригадите!

Повод за размисъл стана едно скорошно пътуване през Бургаска област. След Айтос (тези, които са от района ще го потвърдят) има прекрасни насаждения, главно на лозя, но и овошки.

Повечето са подържани от гиганта “Винпром” и изглеждат…възхитително. И минавайки през този прекрасно обработен район, в колата стана дума за бригадите. Видях, че групи хора берат гроздето, прекарват го, обработват го. Дали са служители или наети сезонни работници – няма значение. Важното за мен е, че цялата тази земя беше подържана прекрасно.

Знам, че преди време младежите са ходели по бригади, за да вършат именно тази работа. Берат плодовете, подреждат ги, изнасят ги към камионите. И по време на цялата тази работа (тъй като е наистина много) се завързват приятелства, пеят се песни вечерно време и изобщо се създават мигове за цял живот. Вярвам, че има много хора на възрастта на нашите родители, които да помнят с умиление за тези летни дни, прекарани на бригадите.

Една интересна снимка, на която се вижда книжка, давана на бригади:

Снимка на Данаил Бонев (личен архив)
Снимка на Данаил Бонев (личен архив)

Днес младежите също ходят на бригади, но в чужбина. Правят същото всъщност -берат, чистят, обезкостяват риба и т.н. Но в чужда страна. Разбира се, има много, които са прекарали страхотно. Но има и голям процент студенти, които се връщат скарани. Не само от работа, но и от отношението към тях.

В Сирия и много арабски страни има също бригади за учениците, но се правят за самата страна. не бива да сравняваме двата типа държави, но все пак е подобно на това, което някога е било в България. Западните страни правят подобно нещо днес. Явно миналото няма единствено сива страна.

Лично аз бих отишъл на една бригада, като онези в миналото. Не бих ходил в чужбина и да ме гледат отвисоко. Предпочитам да бера нашето грозде, чиито масиви започват да пустеят масово из България, пред това да пълня торбите с английски боровинки. “Призив” бяха публикували интересен материал относно бригадите в чужбина, прочетете го.

Смятам, че въвеждането отново на бригадите в страната ще е нещо добро за младежта, която и без това се чуди какво да прави с ежедневието си (без да слагам общ знаменател над всички, разбира се). И, нека се уточним – това няма нищо общо с “връщането на комунизма” и подобни тези. Това е безумно, защото отдавна се прави в несоциалистически страни. И както виждаме всеки бърза да ходи натам.

Едно лично мнение, което не претендира за най-вярното.

Comments are closed.