Breaking News: Facebook сблъска араби и евреи

Световните медии гръмнаха с новина, свързана както с Израел и Сирия, така и с Facebook. Някои от водещите световни медии, като Telegraph и CNN определиха тази новина, като водеща. Los Angeles Times също излезе със статия по въпроса.

by LATimes
by LATimes

Популярната социална мрежа е бясна на правителството на Сирия, тъй като от Дамаск отново блокираха достъпа до Facebook. Всичко това стана, след като администраторите на мрежата взеха решение, което не задоволи управниците в Сирия.

Израел окупира Голанските възвишения от Сирия през 1967 г. и до днес 2/3 от жизненоважния район остава под израелска власт. През миналата седмица, Facebook последва примера на Организацията на Обединените нации (ООН), Великобритания, САЩ и Европейския съюз, които официално определиха Голан, като окупирана територия. Към тази позиция се присъединиха и Арабската лига, Червения кръст и Амнести Интернешънъл.

В резултат на това решение последва реакция от еврейска страна. Потребители от израелските територии на Голан с изненада откриват, че в профилите им, вместо Израел, пише “Сирия”, т.е. всички, които са от израелски селища, влизащи в определената, като окупирана територия, автоматично са прелокализирани, като граждани на Сирия.

Това, разбира се, разгневи еврейските заселници, които създадоха група “Facebook, ние живеем в Израел, не в Сирия”, привлякла вече над 2 500 души.

Кампанията се оказа успешна, тъй като администраторите на Facebook разрешиха на потребителите да избират сами държавата- Сирия или Израел. Вестник Al-Quds al-Arabi, арабски всекидневник базиран в Лондон, Сирия отново е започнала кампания за бойкот на социалната мрежа, научавайки за това последно решение на Facebook. Достъпът в Дамаск вече е блокиран.

Comments are closed.