Сериалът "Перла",актьорът Къванч Татлъту и още нещо

Ех, колкото и да страня от по-сапунените истории, няма как да пропусна споделянето на информация, свързана с Близкия изток и арабските страни.

Нито войните, нито събитията, които се случват в арабските страни, не успяват да настигнат по бързина на разпостранение новините, свързани с един мъж-Къванч Татлъту(Kivanc Tatlitug).Роденият в южния гурски град Адана актьор, едва ли е съзнавал какво значение ще придобие сериалът, в който играе е неговата роля на бизнесменът Мехмед. От тази статия в Wikipedia -линк- може да прочетете повече за неговият живот, включително и информация за другия известен сериал с него, Ask-i Memnu.

Най-новият вариант на Брат Пит е открит в Близкия изток и за кратко време стана любимец на арабските жени. Вярно е, че той не е арабин, а турчин, името му се произнася различно от всяка негова фенка, но благодарение на сините му очи и романтични жестове, Татлъту е наречен от медиите “Брат Пит на Близкия изток”.

Турският актьор спечели много сърца,  а славата му донесе и интерес към родината му. Той доведе до небивал успех турската телевизия, чрез сериала “Нур”(чиито български вариант е “Перла”, излъчван по bTV, а в турския оригинал е G?m??, означаващо “сребро”) и даде по-голям тласък на туристическата индустрия. Успехът му съвпадна и с подобрението на отношенията между Турция и арабския свят, когато по време на икономическия форум в Давос, Реджеп Ердоган отправи критика към Израел за офанзивата в Газа. Всичко това подобри образа на Турция.

Къщата "Abud Efendi", заснета в сериала "Перла".

Повишеният интерес на арабския свят към турският им съсед се отразява и в културен аспект. Много младежи, гледали “Перла” (давам българския вариант, за да не стават обърквания) виждат разликите и приликите между родните им страни и мюсюлманска, но светска Турция. Поредицата “Перла” е излъчена в арабския свят от телевизията MBC. Само последният епизод е изгледан от над 85 000 000 зрители, което е рекорд за арабска телевизия.

“Мехмед е със сини очи и руса коса, но аз съм мюсюлманин и имам култура, която е част от Близкия изток.”, заяви в интервю за Ройтерс турският актьор.

Успехът на “Перла” и актьора Къванч Татлъту има и голямо икономическо значение. Собственикът на турската туристическа агенция Karnak Turizm, Сердар Абед, смята, че тази година се е увеличил значително броят на арабски туристи, главно от Египет. Скокът е от над 50%! След форумът в Давос, този процент скача до 100%.

Не след дълго арабски медии заснемат и реклами с красивият турски актьор, една от които стана много популярна в арабския свят:

Comments are closed.