От Близкия изток до Женски пазар

Жителите на София знаят много добре пазар “Георги Кирков”, или както народът го нарича от едно време- “Женския пазар”.

Това е едно от местата, за които не се говорят много хубави неща. Освен пенсионерите, които смятат, че там е по-евтино от други места (а аз мога да поспоря по този въпрос), много други не биха пазарували там.

Преди време беше доста по-зле от сегашното му състояние. Имаше вид по-скоро на гето, а не на централен софийски пазар, който  се намира в една от най-страрите части на столицата. Районът на ул. “Пиротска”, “Симеон”, Джамията, Женски пазар и Халите, до Лъвов мост е свързан не само със София, а и с Близкия изток. И именно на тази връзка искам да обърна внимание.

Много от търговците в района са с арабски произход. Отдавна хората отбягват някои магазини, подозирайки, че в тях не се случват добри неща. За съжаление, изглежда всяко присъствие на емигранти с подобен произход е придружено с подсобно отношение, често заслужено.

Казват, че критиката е хубаво нещо, а когато един народ проявява самокритика, може да върви спокойно напред. Арабите рядко имат самокритика. На Женския пазар в София са се събрали всякакви. Дори аз избягвам да пазарувам от там. Имам няколко приятели, от които купувам месо, подправки, тютюн и въглени за наргилета и това е. По мои наблюдения там има няколко типа хора: емигранти по политически причини, емигранти по икономически причини и хора с тъмно минало, които искат да избягат от своята държава.

Емигрантите по политически причини често намират за кратко работа на Женския пазар. Те често не общуват с всички, които са от техния произход. Това създава и пречки, защото повечето араби в София се познават взаимно и си помагат. Тези, които са излезли по икономически причини от своите държави, са най-големият процент от търговците на Женски пазар и в магазините за авточасти на “Симеон”. Те са главно месари, продавачи на подправки, аксесоари за наргилета, домашни потреби. Всеки, който е пазарувал в района, знае за какво говоря. Последната група за мен е най-срамната. Хора, дошли от близкоизточни държави, защото в своята страна се занимават с нещо тъмно и смятат, че в България биха могли по-лесно да развиват своя бизнес.

Тази група създава проблеми и на много “свои”, други араби, кюрди, иранци, които искат да живеят честно. Много от хората с тъмно минало са и неграмотни, именно те създават голямата суматоха. В магазините на “Симеон” често авточастите са просто прикритие на друг бизнес. Българите знаят това и именно заради всичко това се създава и грешно впечатление.

Простотията е манифестна. По-лесно бихме забелязали простак, пред един тих, почтен човек. Ако има 100 души на улицата, един от тях ще е груб и ние ще видим именно него. Тези хора не се подават на влияние. Те знаят своето, защото липсата им на образование не им позволява да приемат реалността. А тя е, че заради “черните овце” сред арабската общност, хората в София си създават грешно, отрицателно мнение.

Именно с приемане на тукашното общество, арабите биха могли да бъдат приети добре в България. За моя радост, мнозина от неграмотните и нечестни араби, които са дошли в България след 1990 г. сега я напускат. Причините са различни, както заради обществото, така и поради натиск в самата арабска общност. Защото има много честни араби, които искат да живеят спокойно. За тях България е втора родина и се чувстват добре тук. Тези, които развалят всичко това, трябва да напуснат или да приемат действителността, защото биха рискували да бъдат отритнати и от самата арабска общност тук.

Женски пазар започва да се прочиства, но ще мине много време, преди на него да заработят по-почтени хора. Тези, които с работа изкарват парите си там, трябва да бъдат търпеливи и да не позволяват останалите да им пречат, защото това би навредило единствено на честните търговци.

Занапред ще продължавам да се занимавам с проблемите на арабската общност в България. Очаквайте още коментари по тази тема.

Comments are closed.