Защо създаването на партии, като Мюсюлман-демократичен съюз е вредно?

Вероятно този въпрос си задават мнозина. Подобна партия, създадена в България би имала единствено отрицателен ефект.

Учредяване на МДС. Снимка bTV.

Щом чух новината, изумих се. Веднага започнаха да ми се въртят редица въпроси, свързани с финансирането на тази партия, кой седи зад нея и какво общо има Доган с Мюсюлман-демократичния съюз. Едва ли е случайно, че създателите на партията са близки с Ахмед Доган, лидер на ДПС.

Обществото в България е алергично към всички свързано с исляма. Една подобна партия, макар и според Али Юзеиров да не е етническа, се приема точно като такава, имайки впредвид, че една от задължителните точки за приемане на нови членове е мюсюлманска принадлежност. Въпреки, че ислям не означава етнос или нация, тук в България разликата е размита. Причина за това е както бездействието на българската държава, така и усилията на Турция да създава подобни учреждения, като Мюсюлман-демократичния съюз. Подобни действия се свързат с етноса, не само с религията.

Ето защо според мен създаването на подобна партия би повлияла зле, не само на политическия климат в България, а и на мюсюлманското население като цяло. Устоите на тази нова партия са прозрачни, дори смущаващи. Един от най-често задаваните въпроси към Али Юзеиров (чието българско име е Атанас Йорданов, получено след 1984 г. след смяната на имената на българските турци) е защо партията е мюсюлманска, не е ли това “ислямска партия”? Бързиято отговор от МДС е: “В България има поне 6 партии с думата “християнска” в името си.” Това е едно откровено предизвикателство спрямо българската държава и конституция спрямо обвиненията, че в страната се шири двойнствен стандарт.

Дали това е така или не, тепърва ще се разбере. Създаването на партия, основана върху религия е опасно. Арабските държави имат лош опит с подобни фракции. Запознаването с историята на тези партии би улеснило осмислянето на подобен учредителен акт насред Балканите, където всички свързано с исляма е препрочитано поне по три пъти.

Мюсюлман-демократичния съюз  би изпратил АТАКА и подобни партии на първо място в избирателните листи на много националисти. Подобна партия прави единствено лоша услуга на мюсюлманското население в България. Мнозина мюсюлмани са и против създаването на подобно сдружение, защото не смятат, че това е партия, която ще се грижи за тях. И съм склонен да се съглася с тях. ДПС не го направи, МДС няма са по-различни. Етнически и религиозни партии нямат място в България, нито християнски, нито мюсюлмански. Главната причина е, че те рядко обслужват интересите на хората, които ги подкрепят. Религията е само параван. За съжаление това е една жестока истина, зад която прозират политическите интереси. Интересно ми е САЩ какво мисли за МДС, след като точно те подкрепиха Ахмед Доган да създаде ДПС в зората на демокрацията?

Във “Всеки ден” може да прочетете интервю с Али Юзеиров. Интидар ще следи развитието на МДС и събитията покрай нея.

Comments are closed.