Идилията с Мюсюлман-демократичен съюз продължава(update)

Продължава идилията, свързана със създаването на партията Мюсюлман-демократичен съюз. Медиите се изпълниха с разкрития и изказвания, от които на нас единствено може да ни стане ясно, че има напрежение в България. Остава да се разбере дали наистина е така, или това е поредна медийна война.

Мнението ми за медиите прочетете най-долу в коментара.

Скоро бях във Варненска област, като видях няколко села с турско и предимно мюсюлманско население. Беше изключително интересна обиколка, тъй като най-добре може да разбереш положението, като отидеш и говориш с хората. Та, попитах няколко души какво смятат за Турция. Отговорът беше, че България е тяхна родина и не искат да живеят в Турция, страната която повечето националисти определят, като основна дестинация за българските турци. Всички сме чували изрази, като: “Вървете си в Анадола!” и подобни.

barekadataТази сутрин бТВ излъчи материали, свързани с Рибново, Славяново и радикалния ислям. От една страна в студиото на “Тази сутрин”, а от друга Бареков на живо от Славяново. Най-притеснителното в тези села е наличието на ислямска (не мюсюлманска) литература.

От това, което разбрах, мога да си извадя извода, че това е поредната форма на някакъв уахабизъм, който се опитва да влезе на Балканите. Това учение, възникнало през 18 век в земите на днешна С. Арабия е изключително опасно, както за мюсюлманите, така и за всички други.

Няма значение дали наличието на подобни книги е просто провокация, инсценирано действие или друго, тези писания, които се занимават с тълкуване на джихада са опасни. Достъпът на деца до тях ги прави още по-тъмни. Според написаното, което в повечето пъти е на неясен български език,  думата “джихад” е изтълкувана погрешно, като се представя единствено под формата на борба срещу неверниците. Именно това е заложено и в уахабизма, разпространяван от Саудитска Арабия. Това учение, държа да отбележа, е забранено в целия ислямски свят, с изключение на С. Арабия, където е официалната версия на исляма и държавна политика.

Основна задача на С. Арабия е увеличение на последователите на уахабизма в целия свят. Петродоларите са основно средство за постигането на тези цел. Има три региона на Балканите, където се правят опити за пропаганда: Босна, Косово и България. Това, което става в Славяново много прилича на подобен тип разпространение. Колкото по-рано бъде изкоренена тази доктрина по нашите земи, толкова по-добре и за християни, и за мюсюлмани.

Важно е да се отбележи, че уахабизмът е едно от най-крайните ислямски движения, отричано от ортодоксалния ислям. Ето защо Бареков намери два типа книги в стаята за молитви в Славяново – на главното мюфтийство, т.е. легални и книги написани на развален български и подчертаващи джихада, т.е. нелегални. Издателството е още по-неясно. Всички тези черти ми говорят единствено, че се прави отново опит за подбуждане на страсти, които не се знае накъде ще избият.

Националистите и държавата трябва да обединят сили с ортодоксалния ислям и неговите органи, за да се предотврати разпостранение на радикален ислям в България. Защото, ако все още е нямало ядра в страната, то в скоро време това може да се промени.

Update на мнението: Ролята на медиите е много важна в случая. Понякога в търсене на сензация, се показват неща, които съвсем не са такива. Примерът с “радиклания ислям” е такъв. Дава се гласност на хора, които в родните си села не събират повече от няколко къщи подкрепа. Случаят с МДС ясно показва, че ако медиите не бяха превърнали братя Юзеирови в централна новина, тази партия щеше да заглъхне, както много други. Момчетата от ДАНС трябва да минат първо през офисите на бТВ и ДПС, и чак след това в някакви забравени от Бога села с местни феодали.

Comments are closed.